Po odchodu dinosaurů savci prudce povyrostli

29. listopad 2010
Monitor

Zánik dinosaurů před 65 miliony let "umetl cestu" savcům. Drobná stvoření, která se do té doby jen pletla dinosaurům pod nohama, toho náležitě využila.

Mezinárodní 20členný tým výzkumníků demonstroval, že během pouhých 25 milionů let po zániku dinosaurů savci tisíckrát zvětšili svou tělesnou velikost. A růst pokračoval i později - ze zvířat, která v době dinosaurů vážila kolem 10 kg, se vyvinula monstra dosahující 17 tun živé váhy. Do této maximální velikosti, kterou mohly pravěké ekosystémy unést, dorostl vymřelý chobotnatec Deinotherium, který žil před 8,5 až 2,7 miliony let. V těsném závěsu za ním byl příbuzný dnešních nosorožců jménem Indricotherium, který žil před 37 až 32 miliony let a vážil asi 15 tun.

Rychlou evoluci obrovských býložravých savců umožnilo to, že po odchodu dinosaurů neměl kdo spásat vegetaci. Pro býložravce je výhodné být velký a savci rychle rostli až do doby, kdy narazili na meze dané klimatickými podmínkami a dostupností potravy. Studie je první, která trend rychlého zvětšování pravěkých savců dokázala přesně popsat. Vědci přitom pracovali s údaji o maximální velikosti hlavních skupin velkých býložravých savců (lichokopytníků, chobotnatců a chudozubých, mezi které patřili obrovští lenochodi a pásovci, i dalších skupin) ze všech kontinentů.

Indricotherium, Deinotherium a slon africký (zleva, od nejvyššího)

Zdroj: Science Daily, Science

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.