Mezi citlivými depešemi amerických diplomatů jsou i zprávy z české ambasády

Americký server WikiLeaks, zaměřený na úniky tajných vládních dokumentů, odhalil prvních dvě stě čtyřicet tři ze zhruba čtvrt milionu diplomatických depeší, které hodlá zveřejnit. Velké množství zveřejněných zpráv, přes dvanáct stovek, by mělo mít původ taky v Praze. Zatím se ale na webu WikiLeaks objevila jediná.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hillary Clintonová a Jan Kohout

Hillary Clintonová a Jan Kohout | Foto: U.S. Department of State

Depeše, kterou poslala loni začátkem října z Prahy do Washingtonu tehdejší americká chargé d'affaires Mary Thompson Jonesová, neobsahuje žádné potenciálně výbušné informace. Rozhodně ne ve srovnání s jinými uniklými dopisy, o kterých se dnes ve světových médiích diskutuje nejvíc a které se týkají údajných výzev arabských zemí k útoku na Írán nebo špehování činitelů OSN americkými diplomaty.

Podle známého britského historika Timothy Garton Ashe nám poslední úniky WikiLeaks dávají neobyčejný vhled do fungování americké diplomacie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Americký server wikileaks odhalil prvních dvě stě čtyřicet tři ze zhruba čtvrt milionu diplomatických depeší. Zhruba 1200 jich má pocházet z Prahy. Téma pro Jana Prokeše.

„Britové by se měli do těch dokumentů podívat jako do zrcadla. Protože nám ukazují naše iluze, které jsme měli o speciálních vztazích se Spojenými státy. Jak je ale vidět, američtí diplomaté něčemu takovému nevěří. Otázkou tedy je, proč jsme tomu věřili my,“ uvedl Ashe.

Zveřejněná korespondence z Prahy, klasifikovaná jako důvěrná, ale o česko-amerických vztazích mnoho zásadního neodhaluje, alespoň zatím. Diplomatka Thompson Jonesová v dokumentu píše do Washingtonu o tom, jak se Praha staví k nové etapě česko-amerických vztahů jenom několik dnů poté, co prezident Barack Obama definitivně odepsal projekt protiraketového radaru v Česku.

Úředníci našeho ministerstva zahraničí a obrany tehdy formulovali české představy o novém strategickém partnerství s USA, a to nejen o tom ve vojenské oblasti. Podle zprávy americké chargé d'affaires předání českého návrhu nové spolupráce Američanům pozdržel tehdejší ministr zahraničí Jan Kohout, protože ho považoval za příliš úzce vymezený. V jakém smyslu, to se snad od Jana Kohouta brzy dozvíme.

Česká strana zatím kauzu nekomentuje

Exministr považuje dnešní uniklé informace z pražské ambasády Spojených států za příliš torzovité, proto je zatím nechtěl komentovat. Podle první zveřejněné zprávy z amerického velvyslanectví v Česku bylo nicméně loni na podzim pro českou diplomacii podstatné, aby Američané věděli, že stojíme o zapojení do nové bezpečnostní architektury v Evropě. A to bez ohledu na to, jak se bude vyvíjet její scénář.

Rovněž ředitel Ústavu mezinárodních vztahů Petr Drulák nepředpokládá, že by další zveřejněná korespondence mezi americkou ambasádou a ústředím ve Washingtonu byla něčím převratná.

„Čechy by mohly zajímat informace o případné korupci. Nicméně neočekávám, že by se něco takového potvrdilo. Je totiž otázkou, zda by někdo mohl zajít v depeších ještě dál než bývalý velvyslanec, který obvinil z korupce člena tehdejší české vlády. Takové materiály by už ale patrně Američané prezentovali,“ uvedl Drulák.

Jan Prokeš, Lukáš Vincourek, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme