Vozovky zasypává sníh. V noci začnou namrzat, varují silničáři

Silničáři zůstávají stále v terénu. Na některých místech Česka napadly za čtyřiadvacet hodin desítky centimetrů nového sněhu. Situace je kritická hlavně na horských silnicích. Zpožďují se lety na ruzyňském letišti, dopoledne byl kvůli námraze krátce zavřený pražský okruh. Už rozsolené vozovky navíc začnou v noci zřejmě namrzat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sněhová nadílka v Praze

Sněhová nadílka v Praze | Foto: Tomáš Adamec

Podle Tomáše Pospíšila z královéhradeckých technických služeb s tím musí řidiči rozhodně počítat. „Podle vývoje počasí a předpokladu teplot, může hrozit k ránu náledí. Proto nabádám řidiče, aby dbali zvýšené opatrnosti a přizpůsobili jízdu stavu a povaze vozovky,“ řekl Pospíšil.

První větší sněhová nadílka nastávající zimy si v Plzeňském kraji vyžádala desítky dopravních nehod a nepřetržitou práci silničářů. V regionu sněží od včerejšího večera a napadlo už více než 15 centimetrů sněhu. K několika nehodám došlo na plzeňské dálnici D5.

Hasiči také vyprošťovali u Svojšína na Tachovsku zapadlou cisternu a sypač, nebo u Halže kamion nakloněný nad rybníkem. V terénu je veškerá technika.

Od rána jsou v terénu například i silničáři v Orlických horách. Situaci komplikuje stálé sněžení a vítr. „Pořád chumelí, fouká vítr, i když mírnější než ráno. Přesto se tvoří sněhové jazyky a závěje. Pokud sněžení nepřestane, tak budeme pluhovat průběžně dál a dál,“ řekl dispečer tamních cestářů Václav Kubíček.

Aktuální informace o dopravní situaci můžete zjišťovat na webu Zelené vlny anebo ze svých mobilních telefonů na wap.rozhlas.cz.

S problémy se potýkají i řidiči na Liberecku. Během několika hodin napadlo místy až 10 centimetrů sněhu. Podle předpovědi meteorologů by během dnešní noci a zítřejšího dne mělo napadnout dalších 15 centimetrů, hlavně v Jizerských horách a Krkonoších. Sníh na silnicích už způsobil několik dopravních nehod.

Silnice první třídy jsou mokré, místy s rozježděným sněhem. Komunikace nižších tříd jsou pokryté uježděným sněhem. A právě ten způsobuje největší problémy. Roste počet dopravních nehod, které blokují jednotlivé jízdní pruhy. Během dnešní noci a zítřka se na silnicích můžou tvořit sněhové jazyky.

Vydatně chumelí také v Jeseníkách, zatím tu napadlo 20 centimetrů sněhu. Silničářům pomáhá pluhovat a sypat řada soukromníků. Na nejdůležitějších tepnách přesto leží asi 5 centimetrů sněhové kaše. S ní bojují hlavně kamiony, někteří řidiči uvízli v kopcích a brzdí provoz.

Hasiči odpoledne vyjížděli s jeřábem ke dvěma autobusům i s cestujícími. Obě vozidla měla stejný problém. Sjely do příkopu a vyprostili je až hasiči. Sníh komplikuje jízdu hlavně řidičům kamionů. Hasiči hlásí uvízlé kamiony každou chvíli z Červenohorského či Ramzovského sedla, Pomezí nebo Videl.

Předpověď počasí sledujte na našem speciálním webu.

Už v noci na dnešek zasypala celou republiku až dvaceticentimetrová sněhová pokrývka. Podle meteorologů do úterý napadne ještě až 15 centimetrů nového sněhu, na horách až 30 centimetrů. Další sněžení, i když slabší, se očekává ve čtvrtek a v pátek.

Až do konce tohoto týdne se přitom denní teploty budou pohybovat mezi nulou až minus pěti stupni Celsia, v noci až k minus deseti stupňům, a sněhová pokrývka se tak udrží. Od příštího týdne pak začne tání.

Alice Kottová, Český rozhlas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme