Bohuslav Svoboda by se měl stát pražským primátorem

Dnes se poprvé scházejí noví pražští zastupitelé. Mají si zvolit primátora a městskou radu. Očekává se, že ustavující zasedání zvolí do čela hlavního města Bohuslava Svobodu z ODS. Své k tomu ale chtějí říct i nespokojení občané Prahy, kterým se nelíbí koaliční dohoda ODS a ČSSD.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohuslav Svoboda (ODS)

Bohuslav Svoboda (ODS) | Foto: Tomáš Adamec

Podpis koaliční dohody totiž přeřadil do opozice vítěze komunálních voleb v hlavním městě TOP 09. Bohuslav Svoboda ale podotkl, že nechápe, proti čemu chtějí lidé protestovat a zdůraznil, že nynější koalice s ČSSD byla pro ODS jediným možným řešením.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Ranního interview Radiožurnálu byl volební lídr ODS Bohuslav Svoboda

„O tom, jak dopadne koalice v demokratickém procesu rozhoduje koaliční jednání. Jestliže TOP 09 nebyla schopna dát nabídku, která by byla akceptovatelná, nebyla schopná se dohodnout a vyjádřit, že chce jít do koalice s námi, jestliže jednala s ČSSD a nabízela jim mimořádně výhodné podmínky, nezbylo nám nic jiného než uzavřít koalici tak, jak jsme ji uzavřeli. Nelituji toho,“ dodal Svoboda.

Mezi kritiky koalice patří i volební lídr sociálních demokratů Jiří Dienstbier ml. a pochopitelně vítěz voleb TOP 09, která zůstává v opozici. Podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska bylo jedinou možností, jak změnit dosavadní způsob vedení Prahy, odstavit od moci jednoho z tandemu ODS – ČSSD:

„Kdyby Top 09 měla většinu v radě, tak nedovolí nic z toho, co ti hoši plánují a naplánované mají. Právě proto věděli, že bychom to nedovolili, tak raději uzavřeli dohodu spolu. To je celkem logické. Bohužel s politikou a vůlí voličů to nemá nic společného. Je to jenom vekslácká technologie moci.“

Proti koalici se bude opět demonstrovat

Před budovou magistrátu se ráno sejdou lidé, kteří protestují proti spojení ODS a ČSSD. Demonstranti pak chtějí přijít přímo do jednacího sálu a předat zastupitelům svou výzvu.

„Pevně věřím tomu, že řada z nich tváří v tvář názoru veřejnosti dá přednost tomu co vidí a slyší kolem sebe před stranickou disciplínou, kšefty a posty ve výborech a pošlou velkou koalici k ledu,“ řekl organizátor petice Marek Jehlička.

Přehrát

00:00 / 00:00

O koalici na pražském magistrátu mluvili na Rádiu Česko Boris Šťastný, předseda pražské organizace ODS a Karel Březina, podle koaliční dohody budoucí první náměstek primátora za ČSSD

Bohuslav Svoboda si myslí, že protesty jeho pozici neoslabí. „Pokud je to demonstrace proti koalici, je to demonstrace proti principu demokracie. Takovou demonstraci nechápu a nemyslím si, že by mé postavení oslabovala,“ řekl Svoboda.

Listopadovou výzvu už podepsalo víc než 22 tisíc lidí. Někteří z nich chtějí využít svého práva a na jednání také promluvit. O vystoupení každého jednotlivce se musí hlasovat, pokud dostane slovo, má na svůj projev tři minuty. Tím by se mohl program zastupitelstva značně protáhnout.

Vedení magistrátu se ale podle Jiřího Wolfa velké účasti Pražanů neobává. „My jsme s organizátory jednali, ale oni všichni určitě nechtějí přijít dovnitř, prostor pro veřejnost má jen omezenou kapacitu,“ upozornil Wolf.

Zprůhledníme magistrát, slibuje Svoboda

Jednou z priorit nového vedení metropole bude podle Svobody hlavně zprůhlednit magistrát a udělat ho důvěryhodnějším pro lidi. Řekl, že dá znovu prozkoumat důležitá magistrátní rozhodnutí, například projekt Opencard, tunel Blanka nebo výběrové řízení na IT technologie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Praha bude volit primátora, čekají se protesty. Téma pro Jana Hergeta.

„Budeme kontrolovat všechny zakázky, u kterých vznikly pochybnosti o jejich ceně. Budeme auditovat všechna výběrová řízení, která jsou v současné době diskutována jako sporná a budeme se zabývat všemi zakázkami nad 20 milionů,“ prohlásil Svoboda.

Igor Maňour, Viktorie Hošková, Lenka Jansová, Tomáš Pavlíček, Jan Herget, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme