Wikileaks: V Belgii a Nizozemsku jsou americké jaderné zbraně

V Belgii a Nizozemsku jsou části amerického jaderného arzenálu v Evropě. Potvrdily to diplomatické dokumenty, které zveřejnila webová stránka Wikileaks. Vlády v Haagu ani v Bruselu nechtěly oficiálně potvrdit, že na nizozemském nebo belgickém území jsou jaderné zbraně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Portál WikiLeaks. Ilustrační foto.

Portál WikiLeaks. Ilustrační foto. | Foto: AFP

Informace o rozmístění jaderných bomb na základnách v Belgii a Nizozemsku pocházejí z depeší, které si vyměnili americký velvyslanec v Německu, pracovník amerického ministerstva zahraničí a bezpečnostní poradce kancléřky Angely Merkelové. V jejich konverzaci se objevilo, že stažení jaderných hlavic z Německa a možná i Belgie a Nizozemska by mohlo být problematické.

Brusel nikdy oficiálně nepřiznal, že na belgickém území jsou americké jaderné nálože. Je ale skoro veřejným tajemstvím, že na letecké základně Kleine-Brogel v provincii Limburg na východě země jsou připravené termonukleární bomby B61, které mohou nést belgická letadla F16.

Na nedávném summitu NATO v Lisabonu se Aliance rozhodla ponechat si jaderný arzenál jako odstrašení proti případným agresorům.

Pavel Novák, Igor Maňour Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme