Egyptská opozice je přesvědčena o zfalšování voleb

Egyptské islamistické hnutí Muslimské bratrstvo hlasitě protestuje proti průběhu parlamentních voleb, které skončily v neděli večer. Podle předběžných výsledků zatím drtivě vyhrává vládnoucí Národně demokratická strana prezidenta Mubáraka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Egypt

Egypt | Zdroj: ČTK

V prvním kole voleb se žádný z kandidátů opozice do parlamentu nedostal. Mezi Egypťany panuje všeobecné přesvědčení, že výsledky budou vládnoucím režimem zfalšovány.

Ozbrojení policisté v mnoha případech bránili příznivcům opozičních kandidátů ve vstupu do volebních místností. Existují i svědectví o zásahu příslušníků bezpečnosti přímo do sčítání hlasů. Nejsilnější opoziční strana Muslimských bratří tak téměř jistě neobhájí svých dosavadních 88 parlamentních křesel.

Egypt zveřejní oficiální výsledky voleb dnes večer. Několik málo opozičních kandidátů má ještě šanci zvítězit ve druhém kole, které se uskuteční tuto neděli.

Igor Maňour, Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme