Pražský magistrát zaplatí opravy některých památkově chráněných domů

Pražský magistrát zaplatí opravy některých památkově chráněných domů. Žádost o peníze na rekonstrukci fasády nebo například oken mohou vlastníci nebo správci historických budov zaslat na úřad hlavního města ještě dnes. Magistrát žádosti přijímá od léta do konce listopadu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kaprova ulice č.71, Praha

Kaprova ulice č.71, Praha | Foto: Tomáš Adamec

„Hlavním smyslem je, aby pražské památky a objekty v pražské památkové rezervaci byly opraveny. Je to ohromná pobídka. Granty se u soukromých fyzických osob udělují do výše 50 procent nákladů a u obecně prospěšných společností se dávají i do výše 100 procent,“ vysvětlil ředitel pražského památkového odboru Jan Knežínek.

Podle něj je zájem o památkové granty každoročně velký. Očekává se, že letos o grant požádá až 150 žadatelů. „Jenom za posledních šest sedm let, kdy vedeme podrobnou statistiku, bylo díky těmto grantům opraveno kolem 460 objektů. Když se podíváte, tak to je malé památkové město. O granty je zájem a my jsme velice rádi, že město přispívá,“ dodal Kněžínek.

Praha chce dát správcům domů či jejich vlastníkům více jak 60 milionů korun.

Michaela Vetešková, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme