Demonstrace podnikatelů v Kyjevě může přerůst v politický protest

V Kyjevě už od minulého týdne protestují podnikatelé proti nové daňové vyhlášce. Ta je podle nich likvidační.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protesty podnikatelů v Kyjevě.

Protesty podnikatelů v Kyjevě. | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

V politický nesouhlas začíná přerůstat původně živelná demonstrace malých a středních podnikatelů v Kyjevě proti nové daňové vyhlášce. Jejich protest trvá od minulého týdne, kdy ho podpořily tisíce lidí.

V centru ukrajinského hlavního města opět vyrostlo stanové městečko, připomínající dny oranžové revoluce v listopadu 2004. Za demonstrujícími podnikateli zašel náš zvláštní zpravodaj Martin Dorazín.

Přehrát

00:00 / 00:00

Martin Dorazín informuje o demonstraci v Kyjevě

Před šesti lety tedy na slavném kyjevském Majdanu – tedy na Náměstí nezávislosti Ukrajinci protestovali proti zfalšovaným volbám. Teď tady vlajkami mávají drobní podnikatelé, kterých jsou na Ukrajině čtyři miliony. Parlament totiž přijal daňovou vyhlášku, která podle nich tento druh byznysu úplně zlikviduje. Proto tady navzdory úřednímu zákazu znovu vzniklo stanové městečko.

Dnes má službu stomatoložka Olga Azzuzová. Ona také protestuje proti nové daňové soustavě: „ Až doteď jsem do určité výše obratu platila paušální daň, bez ohledu na to, jestli jsem vydělala nebo ne. Podle nové vyhlášky budu muset platit procenta ze zisku a vést složité účetnictví. Musela bych najmout a zaplatit účetní, což se promítne do cen pacientům. Chytají nás pod krkem.“

To ale není jediný problém. Nový zákon dává obrovské a nejasné pravomoci daňové kontrole, která bude moci až do vyřešení nesrovnalostí obstavit majetek, což se ve většině případů rovná likvidaci.

Registrační pokladny versus mráz

Olga Borisova přemýšlí, proč parlament takový zákon vlastně přijal: „Člověk, který si sám svobodně vydělává, svobodně také myslí. A tom jim asi vadí nejvíc. Jestliže lidi přiskřípnou, přestanou svobodně myslet. Zruinovaní malí podnikatelé rozšíří řady nezaměstnaných, dostanou se na burzu práce, kde velcí oligarchové nabírají levnou pracovní sílu, aby snížili své náklady.“

Malí podnikatelé či spíše stánkaři nesouhlasí se zaváděním registračních pokladen:

„Jestliže například podnikatel prodává v tržnici a zimy u nás bývají velmi chladné – do mínus 30 stupňů – registrační poklady takový mráz nevydrží. Co má pak dělat? Nebo jiný problém: Podnikatelé platí paušální daň do 300 tisíc hřiven ročního obratu. To je ale směšně málo. Při dnešních cenách by se tento strop měl zvednout alespoň na milion,“navrhuje Sergej Miličenko.

Milion hřiven je asi dva a půl milionu korun. Protestující podnikatelé ale nechtějí žádné kosmetické úpravy nového daňového zákona:

„Naše požadavky jsou jasné, kategorické a jednoznačné: žádáme prezidenta, aby zákon vetoval. Pak jsme připravení zapojit se do sepsání úplně nového zákona a vyslat naše experty v oblasti ekonomiky a práva.“

“Už nás zajímají politické požadavky, konkrétně vyslovení nedůvěry parlamentu a nové volby. Někdo by měl také udělat pořádek se zkorumpovanou administrativou parlamentu, která si dělá co chce a prosazuje, co se jí zlíbí a co jí kdo zaplatí,“ naráží podnikatel Vladimír na letitý problém ukrajinské demokracie: mnohé ekonomické zákony si totiž objednávají a doslova platí místní oligarchové, majitelé velkých průmyslových nebo energetických společností.

Podnikatelé zůstávají v pohotovosti

Problémy malých a středních podnikatelů nikoho nezajímají, potvrzuje docent Valerij Repin, který je šéfem podnikatelských odborů v Charkově:

„Chtěli jsme spolupracovat s vládou, abychom připravili novou daňovou vyhlášku, ale nikdo nás neposlouchal. Především jsme prosazovali rozdělení podnikatelů na ty, kteří tím živí jen sami sebe a svou rodinu, a na ty větší, kteří už můžou platit daně z obratu. Ti první tvoří 90 procent podnikatelů a daňová vyhláška je prostě likviduje.“

O víkendu navštívil protestující prezident Viktor Janukovyč. Slíbil, že bude uvažovat o vetu na nový zákon nebo že vyhlásí pětileté daňové prázdniny.

Drobní podnikatelé tomu ale nevěří a zůstávají v pohotovosti. Protest trvá.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme