Ján Kukla: Ekologie půdy a rostlin

2. prosinec 2010
Vstupte!

Čtvrteční pořad Vstupte! nás zavede do Ústavu ekologie lesa Slovenské akademie věd ve Zvolenu. Právě zde od roku 1984 působí ing. Ján Kukla, CSc.

Jak moc se Ústav ekologie lesa od svého vzniku proměnil? Jaká tajemství skrývají lesní podrosty a zemina, ve které rostou? To jsou jen některé z otázek, na které uslyšíte odpovědi 2. prosince od 11 hodin.

Ing. Ján Kukla, CSc., vystudoval Lesnickou fakultu Vysoké školy lesnické a dřevařské ve Zvolenu. V roce 1973 nastoupil do Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů, kde se věnoval geobiocenologickému průzkumu přírodních poměrů Slovenské republiky. Po tříměsíční práci pro Vědeckovýzkumný lesnický ústav Vysoké školy lesnické a dřevařské zahájil v roce 1979 studium nauky o lesním prostředí, které ukončil v roce 1982 dizertační prací Formy karbonátů v půdě, jejich vyluhování a odraz ve fytocenóze. V letech 1982-1983 působil opět na Vědeckovýzkumném lesnickém ústavu při Vysoké škole lesnické a dřevařské ve Zvoleně, odkud v roce 1984 přešel na vznikající Ústav ekologie lesa, kde působí dosud. Od roku 2003 vede oddělení ekologie půdy a rostlin. Ve své profesi se ing. Ján Kukla věnuje především lesnické fytocenologii, pedologii, ekologii a ekotoxikologii.

Ing. Ján Kukla, CSc v Ústavu ekologie lesa SAV

Zítra ve Vstupte!
V pátečním autorském Vstupte! usedne v 11 hodin k mikrofonu Václav Cílek.

autor: Adriana Krobová
Spustit audio