Liberec přivítá SP v klasickém lyžování. Dluhy jako po MS prý nehrozí!

Skoro dva roky po skončení lyžařského mistrovství světa v Liberci nemají pořadatelé čistý stůl a mezitím už se ve veseckém areálu chystá další velká akce. Městský soud v Praze zahájil kvůli více než stomilionovému dluhu sto pěti firmám insolvenční řízení se sdružením, které šampionát organizovalo. S tímto cejchem láká nový liberecký organizační tým na lednový Světový pohár - diváky i Lukáše Bauera.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

MS v klasickém lyžování Liberec 2009

MS v klasickém lyžování Liberec 2009 | Foto: Liberec 2009

Nechystáme megalomanskou akci, vstupné bude přijatelné, areál a infrastruktura už jsou hotovy a organizační výbor i vedení města Liberce se obměnily. Těmito argumenty se pořadatelé Světového poháru v Liberci chtějí odstřihnout od negativních konotací, které vyvolává spojení běžeckého lyžování a města Liberce.

V cizině to nemají tak těžké jako doma, protože dluhy, které po šampionátu zůstaly, za hranicemi nikoho příliš netrápí a sportovci byli s libereckou organizací spokojení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Liberec přivítá SP v klasickém lyžování. Dluhy jako po MS prý nehrozí!

„Prezident FIS Gian Franco Kasper to označil jako nový milník v pořádání světových šampionátů v klasických disciplínách. Takže všechny týmy byly určitě spokojeny a v Liberci se jim líbilo. V souboji s Milánem pro letošní rok Liberec uspěl a Světový pohár se do Liberce vrátil,“ prohlásil generální sekretář lyžařského svazu Petr Graclík.

Šéf běžeckého úseku Mezinárodní lyžařské federace Jürg Capol dokonce nahlas přemýšlí o tom, co českému daňovému poplatníkovi zřejmě připadne jako troufalost, až kacířství - o dalším světovém šampionátu v Liberci.

„Po sportovní stránce to bylo skvělé mistrovství a je běžnou praxí, že jedno místo hostí světové šampionáty opakovaně. Navíc areál je hotový, infrastruktura také, investice už by byly minimální, takže proč ne znova Liberec... S tímhle střediskem počítáme a lednový Světový pohár je toho důkazem. Na sprinty jsou tam vynikající náročné tratě. Nechceme mít z Liberce lyžařské muzeum, chceme ten areál i nadále využívat.“

Bauer nepojede

Pořadatelé Světového poháru věřili, že ho 15. a 16. ledna využije i Lukáš Bauer, jenže ten pro ně dobrou zprávu nemá. „Já samozřejmě nejsem zaměřením sprinter a den po Tour de Ski bych se měl po tom zápřahu dávat do kupy a startovat čtrnáct dní po Tour de Ski v Otepää,“ plánuje Bauer.

Libereckým organizátorům zřejmě nepomůže ani Martin Jakš, který by rád s Lukášem Bauerem vytvořil dvojici pro týmový sprint klasickou technikou. Ale je smířený s tím, že to asi nevyjde.

„Tlačit ho nebudu. Samozřejmě je to po Tour de Ski a já sám nevím, jak to bude vypadat. Já bych se rád před domácím publikem na start postavil a myslím, že pokud bude všechno v pořádku, tak by to nemělo ničemu vadit.“

Jen si bude muset Martin Jakš najít jiného parťáka než Lukáše Bauera. Toho tak české publikum může v této sezóně vidět závodit jen 26. prosince při sprintu v Karlových Varech.

Jan Kaliba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme