Kolaps deštných pralesů popohnal evoluci plazů

30. listopad 2010
Monitor

Před 300 miliony let zničilo globální oteplení tropické deštné pralesy. Jejich kolaps následovala exploze diverzity plazů, která nepřímo vydláždila cestu dinosaurům.

V období karbonu ležely Evropa a Severní Amerika na rovníku a jejich povrch pokrývala hustá džungle tropických deštných pralesů. Před 300 miliony let se však klima změnilo a nastalo globální oteplení, které přineslo horko a sucho a způsobilo kolaps ekosystému. Deštné pralesy se rozpadly do malých „ostrůvků“, v nichž izolovaně přežívaly různé plazí populace. Diverzitu plazů v době před kolapsem deštných pralesů a po něm studovali vědci z Bristolské univerzity.

Z fosilního záznamu zjistili, že jednotlivé plazí komunity se vyvíjely různými směry a druhová diverzita se prudce zvyšovala. Plazi také v mnoha případech změnili svůj jídelníček tak, aby v novém prostředí dokázali přežít. Podle vědců došlo ke zcela klasické ekologické odpovědi na fragmentaci životního prostředí. Je to stejný mechanismus druhového rozrůznění, jaký pozoroval například Charles Darwin na Galapážských ostrovech. Vysoká diverzita plazích druhů také nepřímo otevřela cestu dinosaurům, kteří vznikli z takzvaných archosaurních plazů více než 100 milionů let po kolapsu deštných pralesů.

Zdroj: University of Bristol, Geology

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.