Břišní tuk zvyšuje riziko osteoporózy

30. listopad 2010
Monitor

Řadu let se traduje, že osteoporóza ohrožuje především štíhlé ženy. Onemocnět ale mohou i ty silnější, které mají příliš velké množství tuku uložené v břišní dutině.

Obezita s sebou přináší řadu zdravotních problémů od cukrovky přes poškození kloubů po srdečně cévní onemocnění. V jedné věci však přináší určitou výhodu: obézní ženy jsou vystavené nižšímu riziku vzniku osteoporózy neboli řídnutí kostí. Předpokládá se, že nadbytečný tělesný tuk chrání kostní tkáň před úbytkem. Problém je, že v těle není jen jeden typ tuku – těsně pod kůží máme vrstvy podkožního tuku, zatímco takzvaný břišní tuk je uložený pod svaly břišní dutiny a lékaři jej spojují se zvýšeným rizikem srdečních chorob.

Výzkumníci z Massachusettské všeobecné nemocnice a Harvardské lékařské fakulty v Bostonu zjistili, že mít příliš vysoké množství břišního tuku se nevyplácí ani z hlediska prevence osteoporózy. Porovnání množství břišního tuku s hustotou kostí u 50 žen před menopauzou ukázalo, že břišní tuk zdraví kostí nejenom nechrání, ale naopak zhoršuje. Ženy s větším množstvím břišního tuku měly kosti řidší. Množství podkožního nebo celkového tuku naopak žádný statisticky významný vliv na zdraví kostí nemělo.

Zdroj: Radiological Society of North America

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio