Podstatou penzijní reformy má být zavedení kapitálového pilíře

Ministerstvo práce a sociálních věcí dnes zveřejnilo koncepci plánované penzijní reformy, což je úkol, s nímž si zatím nedokázalo poradit několik vlád po sobě. Měla by být spuštěna na začátku roku 2013.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

pár v důchodu

pár v důchodu | Foto: Miriam Elder

Základní představa nynějšího ministra Jaromíra Drábka bude předmětem ještě dlouhých diskusí jak v koalici, tak s opozicí nebo sociálními partnery.

Podstata změn spočívá v zavedení druhého pilíře – kapitálového, spořícího – ke stávajícímu průběžnému systému. Otázkou je podle ministra to, zda bude povinný či dobrovolný, jaká část z dnešního odvodu do průběžného pilíře bude převedena do spořícího pilíře a jaké budou postupné kroky zavádění změn.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek mluví v Ozvěnách dne o důchodové reformě.mp3

Šéf rezortu předložil novinářům i o něco konkrétnější údaje o změnách, které se mají dotknout penzistů, jimž bude důchod přiznán od září příštího roku.

Zhruba osmdesát procent z nich musí počítat s tím, že budou mít úroveň dávek o něco nižší, než na jakou by měli nárok nyní. Nový vzorec výpočtu vychází z nedávného verdiktu Ústavního soudu.

„Nález Ústavního soudu jednoznačně řekl, že je potřeba více zohlednit takzvanou zásluhovost, to znamená předchozí příjem těch, kteří žádají o starobní důchod a kterým je vypočítáván,“ řekl Jaromír Drábek.

V základní variantě, kterou podle svých slov navrhl, by měly být zvýšeny vypočítávané důchody u nejnižších příjmových kategorií a zachovány úrovně vypočtených důchodů u těch úplně nejnižších.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ladislav Tajovský z Vysoké školy ekonomické mluví o důchodové reformě v pořadu Stalo se dnes na Radiožurnálu.mp3

Lidé s průměrnými příjmy, kteří požádají o důchod v příštích letech, se bude přiznávaný důchod snižovat „každý rok o několik desetikorun“ oproti současné situaci.

„Když si ale vezmete, že například k 1. lednu bude valorizace v průměru o 370 korun, tak si myslím, že nově nastupující důchodci tento pozvolný pohyb v průběhu pěti let ani nepoznají,“ uvedl ministr.

Nejvyšší příjmová skupina, která by si měla na důchodu polepšit o šest procentních bodů z dnešních 19 na přibližně 25 procent, jsou podle nálezu Ústavního soudu lidé, kteří mají nad 36 tisíc korun měsíčně.

To se netýká lidí, kteří už důchod pobírají.

Spoření na individuální účty

Ministr Drábek rovněž počítá s tím, že lidé by měli přispívat stále míň do průběžného systému a naopak by si měli spořit sami na individuální penzijní účty do licencovaných penzijních společností. Odvody pak budou povinné pro lidi, kterým bude k prvnímu lednu 2013 míň než 40 let.

„Kontury, které jsou dané, jsou ambiciózní v rámci politické reality, ale pochopitelně z pohledu ekonoma, z pohledu požadovaného vývoje veřejných financí, je to spíše na té hodně spodní hranici toho, co by bylo potřeba,“ uvedl Ladislav Tasovský z Vysoké školy ekonomické v Praze.

Průběžný systém má podle jeho názoru „své velké limity“ a mladší lidé by se měli čím dál víc spoléhat na sebe a spořit si na důchod sami.

Veronika Sedláčková, Eva Presová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme