Pražským primátorem je navzdory protestům Svoboda

Novým pražským primátorem byl zvolen Bohuslav Svoboda z ODS. Veřejně pro něj hlasovalo 33 zastupitelů, 27 bylo proti, 2 se zdrželi hlasování. Kromě svých spolustraníků získal podporu i zastupitelů ČSSD.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohuslav Svoboda, lékař a kandidát ODS na pražského primátora

Bohuslav Svoboda, lékař a kandidát ODS na pražského primátora | Foto: Alžběta Švarcová | Zdroj: Český rozhlas

Rada Hlavního města Prahy
Primátor
- Bohuslav Svoboda (ODS)
1.náměstek primátora - Karel Březina (ČSSD)
Náměstci primátora - Josef Nosek, Ivan Kabický (oba ODS), Antonín Weinert (ČSSD)
Radní - Aleksandra Udženija, Radek Lohýnský, Boris Šťastný (všichni ODS), Petr Dolínek, Lukáš Kaucký, Lukáš Plachý (všichni ČSSD)

V prvním projevu v nové funkci potvrdil Svoboda chuť změnit politiku a styl jednání magistrátu. "Všechno, co jsem říkal myslím vážně a to platí pro všechny. Čeká nás krev, pot a slzy," řekl Svoboda. Jeho slova provázel pískot lidí, kteří s jeho volbou nesouhlasili. O jediném protikandidátovi, lídrovi vítěze voleb TOP 09 Zdeňku Tůmovi, se už nehlasovalo.

"První kroky budou hodnotit magistrát, jak jednal do této doby. Budeme muset učinit nápravné kroky, nebo zahájit jednání o tom, zda se nejedná o problém, který by měly řešit orgány činné v trestném řízení, pokud najdeme nějaké chyby," vzkázal Svoboda starému vedení hlavního města. "To, co se povídá musíme buď potvrdit, nebo vyvrátit," dodal

Svobodovým prvním náměstkem se dle koaliční smlouvy stal Karel Březina z ČSSD. Další místa v radě si rozdělili ODS a ČSSD. Jedenácté místo radního nabídla koalice Zdeňku Tůmovi, ten jej ale odmítl. Na místo posledního radního byl následně zvolen Boris Sťastný z ODS. Ten ovšem oznámil, že hned zítra se místa v radě vzdá, dnes chtěl jen pomoci hladkému průběhu jednání.

Proti koalici ODS a ČSSD demonstrovalo na dva tisíce lidí

„Lidé přinesli transparenty, křičeli a pískali. Celkem jich ráno na jednání přišlo několik stovek. Pro hluk byly pokusy zahájit schůzi sotva slyšitelné. Odpůrci koalice křičeli ‚Palermo‘, ‚Hanba‘, ‚Je to podvod‘, ‚My chceme Tůmu‘ a ‚Ať žije Havel‘. Demonstranty totiž přišel podpořit také exprezident Václav Havel,“ reportovala z místa redaktorka Milada Richterová. Jednání proto začalo s asi pětihodinovým zpožděním.

Přehrát

00:00 / 00:00

Demonstrace proti koaliční smlouvě na pražském magistrátu v Ozvěnách dne

„Když pořádáte demonstraci s účastí tisíce lidí, nelze mít pod kontrolou každého jednotlivce, možná některé projevy byly emotivní. Je to ale adekvátní tomu, jak politici naložili s našimi hlasy,“ řekl Radiožurnálu Marek Jehlička, jeden z organizátorů protestů.

„Povolební jednání na pražském magistrátu je zcela běžné a legitimní, jde o běžnou zákonnou koalici,“ mírnil vášně protestujících politolog Josef Mlejnek.

Jan Herget, Petr Sehnoutka, Michal Šenk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme