Přední arabský vůdce vyslovil pochopení pro izraelskou politiku

Server WikiLeaks zveřejnil americké diplomatické depeše, které obsahují zákulisní výroky katarský panovník emír Hamad bin Chalífa Ál Sání. Před delegací amerických politiků připustil, že Arabové se nesmějí divit, že jim Izrael nedůvěřuje. Jde o další důkaz, že skutečné postoje arabských vůdců se často výrazně liší od jejich veřejných projevů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

WikiLeaks

WikiLeaks | Foto: AFP

„Izraelští vůdci musejí reprezentovat svůj lid a ten Arabům také nedůvěřuje. Nemůžeme se tomu ale divit, když Izrael čelí skupinám jako je Hizballáh nebo Hamás,“ zaznamenal výroky katarského panovníka americký velvyslanec v Dauhá. Emír Hamad je pronesl při únorové schůzce se senátorem Johnem Kerrym.

Z jiných důvěrných dokumentů vyplývá, že arabské státy považují za velkou hrozbu Írán a jeho jaderný program. Samotný Katar prý Američanům nabízel svá letiště k útokům na Írán.

Proizraelská lobbyistická organizace The Israel Project z toho všeho vyvozuje, že Arabové mají daleko větší strach z Íránu než z Izraele.

Břetislav Tureček, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme