Čína zablokovala přístup na server WikiLeaks

Číňané se nedostanou na server WikiLeaks, obsah tajných depeší totiž obsahuje citlivé informace o komunistickém vedení a jeho politice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klávesnice. Ilustrační foto.

Klávesnice. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Čína zablokovala přístup na server WikiLeaks. Podle analytiků je důvodem tohoto rozhodnutí snaha zabránit rozšíření citlivých informací mezi veřejností. Zveřejněná tajná korespondence totiž obsahuje údaje o politice komunistického vedení země včetně podezření, že řídilo útoky na počítače vlád Spojených států či jejich spojenců.

Z Číny takto uniklo celkem 5 tisíc depeší poslaných americkými diplomaty, dalších zhruba tisíc pak z Hong Kongu.

Při pokusu otevřít si stránky WikiLeaks se objeví pouze poznámka, že už jsou nepřístupné. Obyvatelé nejlidnatější země světa se tak nedozví nic o názorech čínských politiků a diplomatů např. o vztazích se Severní Koreou.

Z tajných depeší totiž vyplývá, že Peking označuje Pchjongjang za rozmazlené dítě a počítá i s pádem Kimova režimu. V takovém případě prý podpoří sjednocení poloostrova kontrolovaného Soulem.

Peking oficiálně zveřejnění tajných depeší příliš nekomentoval, ministerstvo zahraničí pouze vyjádřilo naději, že Spojené státy vyřeší problémy spojené se zveřejněním důvěrných dokumentů přiměřeným způsobem.

Milan Kopp, Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme