Martinů jednal s Klausem, ve funkci zatím zůstává

Policejní prezident Oldřich Martinů se sešel na Pražském hradě s prezidentem Václavem Klausem. Tématem jednání byly důvody, kvůli kterým ministr vnitra Radek John v pondělí vyzval Martinů, aby rezignoval.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policejní prezident Oldřich Martinů

Policejní prezident Oldřich Martinů | Zdroj: ČTK

Klaus schůzku zdůvodil tím, že jako prezident musí dbát na kontinuitu fungování země, a policejní prezident je tak vysoká funkce, že je nutné to brát v úvahu.

Skoro hodinová schůzka byla pro Martinů důležitým signálem. „Tento signál budu brát velmi vážně v potaz při svém rozhodování o své další budoucnosti, respektive setrvání na pozici policejního prezidenta,“ řekl novinářům.

Na schůzce zaznělo hodnocení situace v policejním sboru, kterou John nazval neutěšenou. Ministr kritizoval údajná personální i ekonomická pochybení policejního vedení. Hlavním důvodem je však prý špatné fungování policie při potírání korupce. Kraje podle Johna nemají k vedení policie dostatečnou důvěru.

Přehrát

00:00 / 00:00

Policejní prezident Oldřich Martinů informuje o chystané schůzce s premiérem Nečasem

„Signálem akcelerace boje proti korupci je podle mne i to, že nastoupí v novém roce nejen nový nejvyšší státní zástupce, ale i nový policejní prezident,“ oznámil John. Nového policejního prezidenta má podle Johna vybrat do konce roku expertní tým.

Martinů řekl, že Johnův apel bere velmi vážně: „Je to samozřejmě výzva, kterou dává místopředseda vlády a ministr vnitra policejnímu prezidentovi, takže to beru vážně a s plnou vážností budu posuzovat své setrvání na této pozici.“

Poslanec Věcí veřejných a bývalý policista Stanislav Huml podporuje záměr ministra Johna. „Je to už jenom proto, aby symbol člověka, který policii dovedl tam, kam ji dovedl, by měl být nahrazen jiným symbolem. Když chcete dělat změny, musíte začít od hlavy,“ tvrdí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslanec Věcí veřejných a bývalý policista Stanislav Huml podpořil ve Světě o deváté záměr ministra Johna

Martinů se podle něho snažil mnohým politikům vyhovět nad rámec svých povinností navzdory tomu, že policie by měla být nestranná a apolitická.

„Jsem přesvědčen, že Radek John přesvědčí premiéra, že výměna je nutná. Že mu položí na stůl přesné, vyargumentované důvody, kterých má plný šuplík,“ dodal Huml.

Martinů nehodlá reagovat, dokud se nesejde také s premiérem. Petru Nečasovi se Johnův krok nezamlouvá, s oběma muži proto chce mluvit.

Ondřej Černý, Tereza Janouškovcová Bartůňková, Zbyněk Zykmund, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme