Dva jihočeští studenti se podívají do vesmírného centra

1. prosinec 2010

Dva mladí Jihočeši se o Vánocích podívají do Evropského vesmírného centra v Belgii. Student českobudějovického Gymnázia Jírovcova Marek Novák z Českých Velenic a Jiří Čížek ze Základní školy Matice školské v Českých Budějovicích. Oba uspěli v neděli v mezinárodním konkurzu do dětské vesmírné posádky.

Konkurz se konal uplynulý víkend pod názvem Expedice Mars už posedmé. Z celé republiky se v hlavní i záložní posádce dobře umístili právě dva jmenovaní Jihočeši.

Jak dodal Slávek Hrzal z pořádající Dětské tiskové agentury, kromě zkoušek z angličtiny museli také prokázat, že umí pracovat v týmu: „Především museli prezentovat před ostatními dětmi svůj projekt ve zvolené odbornosti, tedy Jirka Čížek jako geolog a Marek Novák jako palubní inženýr. Oba se dostali do výběru 12 dětí, které pojedou 26. prosince do Evropského vesmírného centra v Belgii. Čeká je tam čtyřdenní výcvik, při kterém si například vyzkouší chůzi po Měsíci, gyroskop a jaké to je ve stavu beztíže.“

Vyvrcholením celého pobytu bude simulovaný let do vesmíru v maketě raketoplánu. Část dětí bude sedět v řídícím centru a druhá část se uplatní jako posádko raketoplánu. Navíc je čeká i setkání s astronauty.

Oba Jihočeši budou mít i v budoucnu možnost zapojit se do skutečného vesmírného programu.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio