Mladá tygřice Duffy se chystá na cestu z Ostravy do Francie

1. prosinec 2010

Mladá samička tygra ussurijského se již také chystá na cestu z ostravské zoologické zahrady. S její sestrou Darjou jsme se loučili koncem února, nyní tedy přišla na řadu i druhá ze samiček. Přijďte se společně s námi s Duffy o následujícím víkendu rozloučit.

Obě tygřice se narodily v červnu 2008 v ostravské zoo zdejšímu páru Maje a Xeronovi. Zatímco Darjiným novým domovem se stala už koncem února dánská zoo v Odense, Duffy odcestuje po dohodě s koordinátorem chovu tygrů ussurijských do Zoo Peaugres ve Francii až nyní. Důvodem poměrně dlouhé proluky mezi odjezdem obou tygřic byla dostavba nového výběhu pro tygry v Peaugres. Duffy se tak může těšit na velký přírodní výběh. A samozřejmě i na vhodného partnera, se kterým, věříme, že utvoří harmonizující pár.

Tygři ussurijští jsou jako ohrožený poddruh tygra zahrnuti do tzv. Evropského záchovného programu (European Endangered Species Programme, EEP). Jejich chov v evropských zoologických zahradách řídí koordinátorka chovu v Londýně, která mimo jiné doporučuje přesuny jednotlivých zvířat ke geneticky vhodným partnerům. I proto odcestoval samec Xeron několik měsíců po narození Darji a Duffy k samici ve zlínské zoo, kde po sobě zanechal tři potomky, a nyní pobývá v pražské zoologické zahradě.

Duffy se na cestu vydá ve čtvrtek 9. prosince dopoledne a na místě bude další den kolem poledne. Tentokrát se nebude tygřice s největší pravděpodobností uspávat, jako v případě Darji, ale bude se učit nastupovat do transportní bedny sama. Za tímto účelem bude bedna již několik dní před odjezdem umístěna do výběhu, aby si na ni Duffy zvykla a bez obav do ní nastoupila. Pouze, pokud by nastaly nějaké komplikace, se Duffy uspí. V rámci záchovných programů se zvířata mezi zoologickými zahradami poskytují zcela zdarma. Hrazeny jsoupouze náklady na samotný transport zvířat a ty hradí zpravidla přijímající zoo.

Maja nezůstane po odjezdu Duffy v Ostravě sama, brzy by se měla dočkat svého partnera. Nicméně už jím nebude Xeron, ale samec Tharo z německého Kolína nad Rýnem. S Xeronem totiž zplodili již poměrně hodně potomků, proto nám koordinátorka chovu tygrů ussurijských doporučila "obměnit krev". Tharo je z genetického hlediska ceněným samcem, a jelikož mu v létě uhynula samička, navrhla koordinátorka jeho přesun do Ostravy. Příjezd samce by se měl uskutečnit nejpozději na začátku příštího roku, abychom stihli obě zvířata spojit při další říji samice. Ta u tohoto poddruhu tygra probíhá pouze jednou za rok, a to na konci zimy. U Maji je termín velmi příhodný - 14. února na sv. Valentýna.

Rozloučení s Duffy proběhne o tomto víkendu 4. a 5. prosince, vždy ve 12:30 hod u tygřího výběhu.

autor: Zoo Ostrava
Spustit audio