Pro banky a podniky je stále složitější půjčit si potřebné peníze

Evropská dluhová krize se začíná přelévat i do soukromého sektoru. Informuje o tom list Financial Times s tím, že je pro banky i podniky kvůli narůstající nervozitě na trhu čím dál tím těžší půjčit si potřebné peníze. Ty, které si zvládají půjčovat, pak platí stále vyšší úroky. I proto některé firmy odkládají pokusy udat na trzích své dluhopisy. Pod tlakem jsou přitom mimo jiné i společnosti ze Španělska a z Itálie, tedy zástupci zemí, které patří mezi největší členy Evropské unie a eurozóny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úrok

Úrok | Foto: Tomáš Adamec

Podle listu Financial Times evropská dluhová krize nakazila už i soukromý sektor. S formulací, že evropská dluhová krize nakazila soukromý sektor, nesouhlasí ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík, podle kterého nejde o zdraví podniků:

„Podnik z určité země může být finančně naprosto v pořádku, jeho ekonomika nemá v řadě případů nic společného s ekonomikou daného státu.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Mertlík.mp3

Podle Mertlíka jde pouze o vnímání investorů, kteří v určitých fázích postupují více podle pocitů, než podle reality.

„V téhle chvíli jde především o nálady, jde o to, aby politici, centrální bankéři, šéfové firem a další zodpovědní činitelé dokázali situaci zvládnout a kredibilně vysvětlovali finanční situaci.“

Český bankovní sektor, bez ohledu na zátěžové testy, je na relativně dobré úrovni, ale také je relativně malý. Česká republika je v jistém smyslu rozvíjejícím se trhem.

„Objem úvěrů, který byl poskytnut v Česku není tak velký, jak ve vztahu k počtu obyvatel, HDP, nebo jiném relativním vyjádření, jako ve vyspělých zemích. České banky nejsou ty podezřelé. My jsme v situaci, a trhy to reflektují, a je to znát na cenách českých aktiv, kdy se očekává zvýšení ratingu Česka,“ vysvětluje Mertlík.

Český bankovní sektor je unikátní v Evropě tím, že má nejvyšší přebytek likvidity. Podíl objemů úvěrů v české ekonomice vůči objemů vkladů je kolem 70 procent.

„Česká centrální banka je ve specifické situaci spočívající v tom, že jejím denním úkolem není dodávat likviditu, tedy volné peněžní prostředky na trh, ale naopak likviditu z trhu stahovat,“ dodává Pavel Mertlík.

Roman Chlupatý, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme