Svatba prince Williama láká turisty z celého světa. Slibuje tak finanční injekci

Velká Británie si od královské svatby prince Williama a Katie Middletonové slibuje obrovský zájem světových médií, ale také finanční injekci pro zadluženou státní pokladnu. Den svatby 29. dubna 2011 ve Westminsterském opatství bude z rozhodnutí vlády sváteční a nepracovní, aby slavit mohlo co nejvíce poddaných Jejího Veličenstva, Williamovy babičky Alžběty II.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Katie Middletonová a princ William

Katie Middletonová a princ William | Foto: AFP

Do Londýna se už ale chystají i návštěvníci ze zahraničí, kteří si velkou slávu nechtějí nechat ujít.

Velká Británie očekává od svatby velký zájem mediální i obchodní. Očekává se, že odvětví jako šperkařství, móda, cestovní ruch vzroste podle agentury Reuters o 600 milionů liber (18 miliard korun), což je veliké číslo. Letecké společnosti i hotely zaznamenávají výrazný nárůst poptávky. Očekává se, že Londýn 29. dubna příštího roku bude praskat ve švech.

Přehrát

00:00 / 00:00

ORž královská svatba a turistika.mp3

Mediální odborníci odhadují, že svatba bude mít dokonce větší odezvu ve sdělovacích prostředcích ve světě, než olympiáda v Londýně o rok později. V televizi by ji měly sledovat až 4 miliardy diváků. Přímo na místě budou podle Jolany Zavadilové z cestovní kanceláře Fischer i Češi:

„Pochopitelně tato významná událost vzbudí zájem u českých turistů, stejně jako zájem turistů z celé Evropy. Vzhledem k obrovskému zájmu bude nutné udělat včas rezervaci jak letenky, tak i hotelů, na tento termín se už hotely prodávají.“

Každoročně navštěvuje Británii kolem 30 miliónů turistů z celého světa, z toho 400 tisíc lidí přijíždí z Česka. Londýn patří k metropolím, kam Češi nejčastěji cestují na prodloužené víkendy.

„Největší poptávka je po návštěvě Buckinghamského paláce, Westminsterského opatství, Hampton Court – všechny tyto památky spojené s královskou rodinou jsou hojně poptávané českými turisty a také velmi navštěvované,“ dodává Zavadilová.

Podle průzkumu britské centrály cestovního ruchu Češi dokonce patří mezi národy, které z Velké Británie nejvíce láká právě tématika královské rodiny a jejího života.

Kdo se na královskou svatbu nedostane, bude mít další příležitost hned v roce 2012, kdy bude Alžběta II. slavit diamantové jubileum, 60. výročí nástupu na britský trůn.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme