WikiLeaks: Pákistán je podle Američanů nebezpečný

Pákistán je riziková a nebezpečná země a je třeba dát si na něj velký pozor. O tom psali do Washingtonu američtí diplomaté v depeších, které postupně zveřejňuje server WikiLeaks. Američané mají obavy z pákistánských jaderných zbraní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

klávesnice

klávesnice | Foto: br3akthru FreeDigitalPhotos.net

Pákistán je přitom klíčovým spojencem Spojených států, bez jeho podpory by Američané sotva mohli vést válku v sousedním Afghánistánu. Pákistán je ale spojencem, kterého Washington nespouští z očí.

Přehrát

00:00 / 00:00

pákistán.mp3

To, co se šuškalo v diplomatických kuolárech, je nyní k přečtení na serveru WikiLeaks. Američané se nebojí toho, že by se militantní islamisté zmocnili kompletních jaderných zbraní, bojí se spíše toho, že je po součástkách propašuje nějaký vládní zaměstnanec.

Američané také nelibě sledují, že Pákistán - navzdory špatné ekonomické situaci - vyrábí jaderné zbraně takovým tempem, kterému se žádná země nevyrovná.

Bílý dům už v minulosti mluvil v náznacích veřejně o Pákistánu, že musí být stabilní, konflikt v Afghánistánu že se nesmí dostat do Pákistánu hlavně proto, že Islamábád má jaderný arsenál.

Milan Kopp, Pavel Polák, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme