Zimní pneumatiky budou nejdříve celoplošně povinné až od příštího roku

S prvním sněhem se ve zpravodajství okamžitě objeví informace o nárůstu dopravních nehod a neprůjezdných silnicích, které zablokovaly automobily a kamiony. Velký podíl na tom, podle odborníků, má i skutečnost, že zimní pneumatiky jsou v Česku povinné jen na některých úsecích. V Německu jsou ode dneška povinné všude. Už několikrát to vypadalo, že zimní obutí bude povinné celoplošně, ale vždy z toho sešlo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zimní pneumatika (ilustrační foto)

Zimní pneumatika (ilustrační foto) | Foto: Goodyear

Povinné zimní pneumatiky chtěl zavést už bývalý ministr Gustáv Slamečka, návrh byl v zásadě připraven, ale ministr dopravy Vít Bárta (VV) ho do sněmovny neposlal, tam ale nyní leží návrh poslance a odborníka na dopravu Stanislava Humla (VV):

„Já si myslím, že ten můj návrh je rozumný, reaguje na počasí, je to velmi liberální návrh, ale celoplošně zimní pneumatiky, v období kdy jsou silnice pokryty sněhem a hrozí náledí, nařizuje.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Zimní pneu.mp3

Zimní pneumatiky by podle Humlova návrhu byly povinné od 1. listopadu do 31. března. Současně ale musí platit, že jsou ztížené podmínky, nebo se podmínky zhorší.

Podle Humla nejsou zimní pneumatiky jen záležitostí vzorku, ale celé technologie výroby. Zimní pneumatiky mají jiné vlastnosti - vozidlo lépe brzdí, lépe sedí v zatáčce, vyjede za horších podmínek stoupání, má kratší brzdnou dráhu. Sníží počet dopravních nehod a zvýší i průjezdnost při sněžení na mnoha komunikacích.

V Německu, kde jsou nyní zimní pneumatiky povinné, platí, že nákladní automobily a autobusy musí mít zimní vzorek na poháněných nápravách. Podle Humlova návrhu bude platit tato povinnost také.

„ Kamiony budou muset mít výši vzorku 6 mm, povinně budou zimní pneumatiky na hnacích nápravách. Proč by měl mít návěs zimní pneumatiky,“ klade otázku Huml.

Návrh prošel hospodářským výborem, který si kladl podmínku, aby návrh odsouhlasily všechna ministerstva, kterých se to týká.

„Návrh je přiložen jako pozměňovací návrh k senátnímu návrhu, který jde do druhého čtení, takže je velký předpoklad, že to sněmovna ještě letos schválí, ale účinnost bude až od 1. listopadu příštího roku,“ dodává Stanislav Huml.

Michaela Vydrová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme