Rtuť dělá z ptáků homosexuály

Vodní ptáci ibisové bílí, kteří hnízdí na Floridě, čelí znečištěním rtutí. A jak se zdá, rtuť může měnit jejich sexuální orientaci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ibis bílý (Eudocimus albus)

Ibis bílý (Eudocimus albus) | Foto: licence Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported, Terry Foote

Rtuť se na Floridě dostává do vody při spalování městského odpadu a bakterie v mokřinách ji konvertují na sloučeninu metylrtuť, která je ze všech forem rtuti nejtoxičtější a snadno se kumuluje v potravním řetězci. Ekologové z Floridské univerzity v Gainesville z divočiny odchytili více než stovku mláďat mláďat ibisů bílých (Eudocimus albus), které rozdělili do několika skupin a chovali v zajetí po dobu tří let. Jednotlivé skupiny se lišily obsahem rtuti, který ptáci dostávali v potravě. Vědci průběžně hodnotili jak obsah rtuti v krvi ptáků, tak jejich chování.

Výsledky studie ukázaly, že samci ze skupiny, která byla vystavena nejvyšším koncentracím rtuti, mají značný sklon k homosexualitě. U ibisů nejsou homosexuální páry neznámé, ale obvykle vznikají při nedostatku samic. Ptáci chovaní v zajetí měli kolem sebe samic víc než dost, ale přesto si 55 % samečků zvolilo partnera stejného pohlaví.

Mechanismus tohoto efektu zatím neznáme, ale je možné, že rtuť narušuje endokrinní systém ibisů a tím i hladinu pohlavního hormonu testosteronu. Jestli jsou vůči rtuti podobně vnímavé i jiné druhy vodních ptáků či jiných živočichů, zatím také není jasné.

Zdroj: Proceedings of the Royal Society B, NatureNews, ScienceNow

redakce ČRo Leonardo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme