EL: Juventus o postup i za mrtvého Gaetana Scirea

Juventus Turín už není tím fotbalovým klubem jako za časů Pavla Nedvěda. V Evropě z něj strach nejde. Svědčí o tom i to, že ho dnes večer může z Evropské ligy vyřadit Lech Poznaň, tedy tým, který letos v předkole Ligy mistrů dvakrát porazila pražská Sparta. „Staré dámě" se ale v Polsku v minulosti stala opravdová tragédie, jejíž vážnosti dnešní případné vyřazení z pohárové Evropy nemůže dosáhnout. Juventus bude hrát na polském území poprvé od chvíle, kdy tam tragicky zemřela klubová legenda černo-bílých.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

fotbal

fotbal

Gaetano Scirea se dožil pouhých 36 let, a možná proto se na něj zapomíná, když přijdou na přetřes jména nejlepších fotbalistů všech dob. Na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let byl italským Beckenbauerem, z postu libera řídil reprezentační obranu, když Itálie v roce 1982 vyhrála mistrovství světa.

Za Juventus odehrál skoro čtyři sta zápasů, v Turíně po něm pojmenovali ulici a jeho jméno nese i mládežnický turnaj. Není velkým přeháněním, když řekneme, že Gaetano Scirea položil za Juventus život. Přišel o něj v roce 1989 na silnici u města Babsk, když byl v Polsku coby klubový pozorovatel vyslaný sledovat Górnik Zabrze, soupeře Juventusu v Poháru UEFA.

Přehrát

00:00 / 00:00

Evropská liga Juventus o postup do i za mrtvého

„Mistrovství světa ve Španělsku, tam jsme dostali jen šest gólů a porazili Brazílii, Argentinu i Německo. Gaetano byl osobností mužstva. Měl velký podíl na tom, že pro nás klíčové okamžiky dopadly příznivě,“ vzpomíná na Scireu jeho dlouholetý trenér z Juventusu Giovanni Trapattoni.

Také současný kouč turínského týmu Luigi Delneri Scireovu památku v souvislosti s utkáním v Polsku připomíná. Tím nejlepším způsobem, jak ji uctít, bude zvítězit, protože jinak slavnému Juventusu hrozí vyřazení a tím i to, že se na jeho úkor narodí největší překvapení skupinové fáze Evropské ligy. To by Gaetano Scirea jakožto jeden z pouhých pěti fotbalistů, kteří za svou kariéru vyhráli všechny evropským klubům dostupné mezinárodní soutěže světa, určitě neviděl rád.

Jan Kaliba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme