Bakterie jsou stále odolnější vůči antibiotikům, což je nebezpečné

Bakterie odolné vůči většině antibiotik ohrožují české nemocnice. Lékařům komplikují práci, pacientům zase život. Zvrátit nebezpečí může účinnější nakládání s antibiotiky a dostatečné mytí rukou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příbramská nemocnice - začátek operace

Příbramská nemocnice - začátek operace | Foto: Pavel Pavlas

„Cesta, jak se může zvýšit výskyt rezistentních mikrobů v nemocnici nebo i v běžné populaci je, že se předávají rezistentní mikroby z jednoho jedince na druhého, přenášejí se rukama, pomůckami, v prostředí a podobně,“ uvedl zástupce Česka v Evropském centru pro prevenci a kontrolu nemocí Vlastimil Jindrák, podle něhož je situace v českých nemocnicích alarmující, i když přesná čísla chybí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Květy Moravcové o odolnosti bakterií vůči antibiotikům v nemocnicích i v běžném životě v Odpoledním Radiožurnálu.wav

Jeho slova potvrzuje také Helena Žemličková z Národní referenční laboratoře pro antibiotika.

„Bohužel už i u nás vidíme, že jsou bakterie, které jsou rezistentní k více skupinám antibiotik. Některé jsou dokonce rezistentní ke všem známým antibiotikům, která máme k dispozici,“ řekla.

Dodala, že pokud pacient onemocní bakterií, která je rezistentní prakticky vůči všem antibiotikům, nemůže být efektivně léčen. Hodně špatně se léčí například záněty močových cest, nevyléčený zůstává podle Žemličkové každý pátý pacient.

Stále rostoucí odolnost bakterií vůči antibiotikům je přitom podle odborníků velmi nebezpečná a mytí rukou se zodpovědným chováním při braní antibiotik neřeší problém stoprocentně.

Květa Moravcová, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme