'Spíš než deset nejlepších restaurací je potřeba sto dobrých'

Už tradičním vodítkem, jak poznat opravdu dobrou hospodu, je pro řadu lidí každoroční žebříček Grand Restaurant - Některé z nich obhájily svoje pozice z loňska, jiné se do popředí dostaly úplně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gastronomické speciality (ilustr. obr.)

Gastronomické speciality (ilustr. obr.) | Foto: Michal Moučka

„Každý rok tam naskočí nové restaurace, ale současně zůstávají běžci na dlouho trať. Letos se tma objevili tři „skokani roku“, navíc ještě mimopražští, což mě těší,“ říká Pavel Maurer, zakladatel průvodce Grand Restaurant.

Jak dodává, databáze hodnotitelů se vyvíjí téměř patnáct let a je složena z lidí, kteří jsou zcela nezávislí a procházejí napříč spektrem sociálních, profesních a příjmových rozdílů.

Přehrát

00:00 / 00:00

O gastronomii a hodnocení restaurací s Romanem Vaňkem a Ondřejem Procházkou

„Jsou to především milovníci jídla, kteří ze svého rozhodnutí a kapsy investují do posuzování nejlepších a nejzajímavějších restaurací. Databáze činí asi šest tisíc lidí, každý rok se ale neúčastní všichni, platných hlasů je přes 800,“ vysvětluje.

„Na celém světě existuje tisíce různých průvodců. Myslíme si, že náš je určen lidem, kteří se nechtějí splést, když jdou do restaurace.“

Podle Maurera jsou ve výběru, který hodnotí šest set restaurací v celé republice, restaurace na velmi solidní úrovni, které začínají na dvou set korunách za útratu, a ne pouze luxusní podniky. „Nevydáváme telefonní seznam, jsme výběr,“ tvrdí.

Obchodník s vínem Ondřej Procházka si myslí, že podobné ročenky v Česku mohou být užitečné, ale nejsou vším. „Každý podobný žebříček může napomoci spotřebitelské orientaci. Ale české gastronomické kultuře by spíš než deset nejlepších restaurací prospěly stovky průměrných restaurací velmi dobré kvality,“ myslí si.

Jak dodává Roman Vaněk z Pražského kulinářského institutu, osobně uznává hlavní kritérium výběru kvalitní restaurace. „Jestli je hospoda plná, tak je dobrá.“

Kvalitní gastronomie jako pilíř životního stylu

„Měla by to být záležitost zážitková, osobitá. Restaurace by měla mezi ostatními podniky vyčnívat. Mělo by to být místo, kde se člověk cítí dobře. Kvalitní gastronomie je jedním z pilířů zdravého životního stylu a kvalitní restaurace by měla být místem, kam ho přichází realizovat,“ vyjmenovává Procházka, co by měla dobrá restaurace splňovat.

Dodává také, že určitý pokrok v českých restauracích nastal, ale cesta je ještě dlouhá. „Kvalita odpovídá stravovacím nárokům té které společnosti. Naše stravovací návyky nejsou nijak valné, jsme fastfoodový národ. Zdědili jsme po době minulé nahlížet na jídlo jako na kvantitativně měřenou nutriční hodnotu,“ míní.

„Není to jen v restauracích, ale i supermarketech. Musíme opět najít pokoru,která tu panovala v období meziválečném.,“ říká Roman Vaněk o tom, co by se mělo v českých podnicích změnit.

Problém vidí Ondřej Procházka i Roman Vaněk hlavně v hospodách v malých městech. „Bude to znít tvrdě, ale průměrná kvalita francouzského motorestu může být o dost vyšší než průměrná restaurační kvalita v českých městech. Na malých městech chybí obrovský důraz na regionální produkci. U nás zastiňuje univerzální ‚smažák‘ veškerou lokální produkci,“ přiznává obchodník Ondřej Procházka.

Mariana Zapotilová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme