Transparency International vyzvala vládu k reformě justice

Občané získají důvěru ve státní zástupce jen po provedení rozsáhlých změn. Tvrdí to česká pobočka organizace Transparency International, která dnes vládu vyzvala k reformě justice.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká

Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká | Foto: Tomáš Adamec

Podle organizace státní zastupitelství nutně potřebuje personální změny i jiný způsob jmenování nejvyššího státního zástupce.

„Museli by odejít lidé, které tam do klíčových funkcí dosadila Renata Vesecká, a kteří prakticky prováděli její politiku ve státním zastupitelství. Zároveň říkáme, že to jsou lidé, kteří se zkompromitovali, ať už zásahy do vyšetřování nebo spoluprací s politickými lobbyisty,“ uvedl Stanislav Beránek, který má v české Transparency International na starosti justici.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stanislav Beránk z Transparency International mluví v pořadu Stalo se dnes o nutnosti provést reformu české justice.mp3

Důkazy podle něj můžeme najít v médiích.

„Pokud je Nejvyšší státní zastupitelství ve stavu zakonzervované občanské války, tak samozřejmě nový nejvyšší státní zástupce bude muset tuto situaci řešit,“ řekl Stanislav Beránek.

Transparency International volá i po systémové reformě státního zastupitelství. Základní věcí je podle této Stanislava Beránka zakotvení této instituce přiměřeně významu, který zastává. Jeho postavení by tak mělo být mnohem nezávislejší než dnes. Nejvyšší státní zástupce by měl být svým postavením na úrovni ústavních činitelů

Transparency International navrhuje, aby byl vytvořen samosprávný orgán justice a aby mu byla svěřena pravomoc jmenovat nejvyššího státního zástupce. Zdůrazňuje také nutnost omezit vliv politiků na justici.

Ondřej Houska, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme