Muž, co namaloval vodopád

27. únor 2011

Žil v době velkých zámořských objevů, kdy lodi přivážely nové rostliny i nové živočišné druhy. Žil v době, kdy se začal používat mikroskop. Žil v době, kdy byl zkoumán celek i detail, které zpracovával doslova a do písmene po svém. Jmenoval se Roelandt Savery.

Několik kusých zpráv, které o životě Roelandta Saveryho máme, nechává tušit, že příliš šťastný život neprožil. Snad o to více přinášejí radosti jeho obrazy zaměřené na krajinu a zvířata, kde člověk hraje jen jakousi roli doplňku. Nejinak je to na obraze Ráj, který jsme s kurátorkou Národní galerie Olgou Kotkovou připomněli v dalším pokračování seriálu Příběhy (v) umění:

Roelandt Savery sice strávil na našem území necelých deset let svého života, ale dodnes žije hned v několika jeho dílech. Díky kresbě Karlova mostu se odborníkům podařilo také správně určit jeho práce, do té doby nesprávně zapisované pod jménem Pietera Breugela staršího. Život Roelandta Saveryho by v mnohém vydal na román, jak napoví i záznam rozhovoru s kurátorkou Národní galerie Olgou Kotkovou:

autor: Adriana Krobová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka