Sněhová kalamita trvá. Vlaky mohou mít desítky minut zpoždění

Vydatné sněžení od středečního odpoledne výrazně komplikuje dopravu v celé České republice. Ruzyňské letiště přerušilo do páté hodiny ranní provoz. České dráhy vyhlásily kalamitní stav. Vlaky nabírají několikahodinová zpoždění, v extrémních případech mohou být spoje zrušeny. Na silnicích se staly desítky nehod, lidé uvízli v kolonách až na několik hodin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

řidiči kamionů mají plné ruce práce

řidiči kamionů mají plné ruce práce | Zdroj: ČTK

Jak na Radiožurnálu přiblížil meteorolog Jan Havelka, nejvíc sněhu napadalo v noci na Českomoravské vrchovině a také ve středních a části jižních Čech. „Západní Čechy a východní Morava a Slezsko, tam těch srážek nebo toho sněžení bylo poskrovnu,“ uvedl.

Dobrá zpráva přišla kolem půlnoci také z Vysočiny, kde po několka hodinách ustalo sněžení a tím pádem také velké dopravní problémy. Podle zpravodaje Českého rozhlasu jsou hlavní tahy prohrnuté i když stále pod sněhem. Volné jsou také silnice nižších tříd, ale řidiči musí místy počítat s hlubším sněhem a závějemi, které na některých místech zasahují do poloviny vozovky.

Platí však, že všechny silnice jsou s opatrností sjízdné. Silničáři kvůli tomu nasadili veškerou techniku, která čítá téměř 300 strojů. Během noci by měly také vyjet úklidové čety ve městech, kde jsou třeba parkoviště úplně neprůjezdná.

Na řadě míst republiky ale silničáři dál bojují se závějemi a sněhovými jazyky. V terénu jsou stovky sypačů a pluhů. Nutná je nejvyšší opatrnost. Platí to například na Trutnovsku.

„Venku je devět sypačů a od jedné hodiny ranní byly povolány na výpomoc i traktorové radlice. Sníh leží na všech komunikacích, teplota je mínus 11 stupňů, takže sůl prakticky nezabírá. Vozovky jsou vypluhované, ale řidiči musí dbát zvýšené opatrnosti,“ uvedl dispečer Trutnovských cestářů Jaroslav Kašpar.

V Královéhradeckém kraji jsou kvůli sněhu už uzavřeny některé silnice. Jedna z nich je v Orlických horách. „Máme uzavřen jeden úsek Kovárna-Kačerov, jinak ostatní úseky jsou průjezdné. Dělají se závěje, ale veškerá technika je v terénu. Frézovat se bude od rána ten úsek, který je teď uzavřený. Kdo nemusí, radši ať do hor ani nevyjíždí,“ popsal situaci dispečer Rokytnických silničářů Zdeněk Bureš.

Také Karlovarský kraj stále zasypává sníh. Během noci museli silničáři dokonce některé úseky uzavřít - na Chebsku, kde uvízl kamion a také na Toužimsku. Komunikace u Stráže na Ohří, kde zůstalo stát také několik kamionů, je průjezdná jen pro osobní auta.

Hlavní tahy v Karlovarském kraji jsou sjízdné jen s velkou opatrností. Na silnicích se kvůli nízkým teplotám tvoří náledí a kvůli větru místy i sněhové jazyky a závěje. Silničáři by však chtěli mít do rána všechny silnice sjízdné.

Sněhová kalamita trápí také Zlínský kraj. Během středy tam napadlo od deseti do třiceti centimetrů sněhu. Při srážce osobního vlaku s autem mezi zastávkou Krhová a stanicí Valašské Meziříčí večer zemřel řidič auta. Kritický byl obchvat Otrokovic a Buchlovské hory. Vše navíc komplikuje silný vítr působící závěje a sněhové jazyky na silnicích.

Také doprava v Praze večer kvůli sněžení zkolabovala. Problémy měla městská hromadná doprava i řidiči osobních aut. Došlo také k několika menším dopravním nehodám. V noci vyjely do ulic sypače a pluhy a podařilo se jim zprovoznit hlavní pražské tahy. V akci byly také tramvajové pluhy, které projížděly celou tramvajovou síť. DPP se rozhodl od rána posílit provoz metra.

Vlaky můžou nabírat zpoždění až několik desítek minut

Vlaky se můžou kvůli sněhové kalamitě opozdit až o desítky minut. Varují před tím České dráhy. Vánice celou noc omezovala provoz, sněhové závěje a spadané stromy na mnoha místech blokovaly tratě. Došlo i k několika nehodám.

Technici na odstranění poruch intenzivně pracují. Přesto budou mít některé spoje zpoždění zřejmě i ráno, upozorňuje mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

„V ranní špičce, kde právě dochází k největšímu provozu vlaků, může docházet ke zpoždění a případně odřeknutí některých spojů. A to hlavně ve velkých uzlech. Pokud tam budou navíc komplikace, že bude opravdu hustě sněžit, tam můžou vznikat v ranních i dopoledních hodinách problémy,“ uvedl s tím, že žádá cestující o trpělivost a shovívavost v této mimořádné situaci.

„My jsme vydali takové varování pro cestující, že může docházet ke zpožďování vlaků, odříkání některých spojů. A toto upozornění platí nejméně do sedmé hodiny ranní,“ dodal.

Mimo provoz bylo až do páté hodiny ranní také letiště Praha Ruzyně. Zrušeno nebo odloženo bylo asi 40 letů. Po páté hodině letiště opět obnovilo provoz.

Martin Pařízek, Pavel Sedláček, Andrea Strohmaierová, Daniel Burda, Katarína Brezovská, Jan Herget Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme