Evropský soud: V Maďarsku se kontaktní čočky mohou prodávat přes internet

Maďarsko bude muset více otevřít trh s oční optikou pro konkurenci ze zahraničí. Soudní dvůr Evropské unie v Lucemburku rozhodl, že nemůže bránit dodavatelům kontaktních čoček prodávat jejich výrobky přes internet.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kontaktní čočky

kontaktní čočky | Foto: Kateřina Křenová

Maďarské zákony přitom přikazují prodej těchto zdravotnických pomůcek jen ve specializovaných obchodech s optikou za přítomnosti vyškoleného personálu nebo očního lékaře.

Maďarské předpisy o prodeji kontaktních čoček omezují konkurenci na trhu. Zdraví občanů se dá podle Soudního dvora EU chránit i mírnějšími prostředky, než zákazem prodeje oční optiky mimo specializované obchody s dohledem odborníka.

Maďarský zákon o prodeji kontaktních čoček se vztahuje i na zahraniční dodavatele. Ti mohou posílat čočky objednané přes internet přímo adresátům v Maďarsku.

Striktní zákaz prodeje jinak než jedním způsobem je podle Soudu příliš tvrdý. Zákazník si totiž přes internet stejně neobjednává své první čočky. Vadu očí si nejdříve nechává posoudit lékařem.

Rady, jak čočky používat si pak může přečíst na webové stránce dodavatele.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme