Situace na železnici se zlepšila, kalamitní stav ale trvá

V noci na dnešek do značné míry zamrznul i provoz na železnicích. Kalamitní stav byl prodloužen až do pravého poledne a vedení Českých drah zvažovalo, zda ho ještě neposune, tedy až do večera. Podle mluvčího Českých drah již rozhodnutí o posunutí padlo a cestující by měli zvýšit pozornost informacím o případných mimořádnostech až do půlnoci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vlak na nádraží

vlak na nádraží | Foto: Pavel Pavlas

„Situace na železnici se výrazně zlepšila. Regionální spoje už jezdí ve velké míře na čas, nicméně stále může docházet k odřeknutí některých spojů – může dojít k lokálním problémům se sněhem, závadám na vozidlech, mohou i padat stromy zatížené sněhem,“ varuje mluvčí Drah Petr Šťáhlavský.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mluvčí Českých drah o kalamitním stavu na železnici.

Zatím podle něj došlo ke dvěma mimořádným událostem. Vykolejil vlak a druhý narazil do stromu; stalo se tak včera večer. „Největší problémy byly včera a v noci, kdy vlaky měly zpoždění kvůli padajícímu sněhu stovky minut, hlavně kolem Přerova a Brna, ale také v Praze,“ říká.

„Dnes je situace výrazně lepší, ale stále přetrvávají zpoždění hlavně u dálkových vlaků v desátkách minut. Situace se bude stabilizovat, pokud nezačne sněžit během dne,“ věří Petr Šťáhlavský.

Podle něj nenesou za kalamitní stav vinu České dráhy, protože jsou pouze vlastníkem vozidel a souprav, Správu železniční a dopravní cesty však neobviňuje. „Sníh padal intenzivně, problémy byly úplně všude.“

„My jsme přijali okamžitá opatření, například včera večer v Přerově byla k dispozici čekárna, vařili jsme cestujícím čaj, zajišťovali jsme rozvozy domů, náhradní dopravu,“ dodává.

Jak také informuje, v lokalitách, kde je provoz nejintenzivnější, mohou být některé vlaky odřeknuty z důvodu větší mezera mezi spoji, a tak nedocházelo k řetězení zpoždění. „O něco déle bude stabilizace trvat u dálkových vlaků. Už v tuto chvíli je ale na trati velké množství rychlíků, které už jedou na čas,“ uzavírá mluvčí ČD Petr Šťáhlavský.

Mariana Zapotilová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme