Obří a trpasličí satelit

2. prosinec 2010

Na oběžné dráze Země jsou dvě nové americké umělé družice - šestitunový špionážní satelit a pětikilogramová družice pro biologické testy.

Spojené státy vypustily na oběžnou dráhu Země dvě svým způsobem extrémní automatické umělé družice. První z nich má patrně největší rozměry v historii, pokud pomineme skládanou Mezinárodní kosmickou stanici, a nese vojenské špionážní přístroje. Druhá družice je zase velmi malá, přístroj z kategorie tzv. nanosatelitů se ve vesmíru bude věnovat pokusům s mikroorganismy.

Zprávy o novém gigantickém špionážním satelitu nejsou z pochopitelných důvodů úplné, ale pro jeho vypuštění na orbitu bylo potřeba té nejsilnější nosné rakety, kterou v současné době mají Spojené státy k dispozici, jednalo se o typ Delta IV Heavy. Tato "Těžká Delta" vynese na geostacionární dráhu až 13 tun užitečného nákladu a právě tam satelit označovaný jako USA-223 nebo jako NRO Launch 32 zamířil. Nosnou raketu provozuje konsorcium United Launch Alliance, což je partnerství firem Boeing a Lockheed Martin.

SkyTerra, komerční družice s dosud největší anténou
<object width="610" height="368"><param name="movie" value="https://www.youtube.com/v/AIoBhlJugvA?fs=1&amp;hl=cs_CZ"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="https://www.youtube.com/v/AIoBhlJugvA?fs=1&amp;hl=cs_CZ" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="610" height="368"></embed></object>


Některé informace o parametrech satelitu unikly. Družice bude provádět zejména pokročilý elektronický odposlech protivníka a pro tento účel nese parabolickou anténu o průmeru zhruba 100 metrů. To je zatím největší anténa, kterou kdy byla umělá družice Země vybavena. Dosud největší anténa na komerční spojové družici ma průměr pouze asi 22 metrů. Po konstrukční stránce jde podle amatérských pozorovatelů o další velký špionážní satelit typu Mentor, jehož hmotnost se odhaduje na 5 až 6 tun. Velká anténa společně s citlivými přijímači může zaznamenat velmi slabé signály např. i z elektromagneticky poměrně dobře stíněných zdrojů. Spojené státy mají na oběžné dráze několik výkonných špionážních satelitů a na tuto činnost zřejmě kladou větší důraz něž kdykoliv předtím.

Druhá družice je na úplně opačném konci velikostní škály - malý vědecký satelit NASA nazvaný O/OREOS (Organism/Organic Exposure to Orbital Stresses). Jeho hmotnost činí pouhých 5.5 kg, na palubě nese vybavení pro dva nezávislé experimenty, při kterých se testuje odolnost různých mikroorganismů vůči extrémním podmínkám kosmu (beztížný stav, silná radiace). Tato družice konstrukčně vychází ze série malých, na jakési krychlovité skládačce založených satelitů typu Cubesat. Této kategorii se někdy obrazně říká nanosatelity, i když jejich rozměry zdaleka v nanooblasti neleží. Jsou ale založeny na součástkách, které byly vyrobeny pomocí vyspělých mikrotechnologií. Ještě o něco menší jsou pikosatelity, ty váží méně než jeden kilogram.

Družice O/OREOS, Organism/Organic Exposure to Orbital Stresses
autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.