Pri jedle končí sranda

7. prosinec 2010

Co víme a nevíme o potravě ptáků a jiných živočichů? S touto otázkou byla v Ústavu ekologie lesa SAV ve Zvoleně zahájena videokonference, kterou jste mohli sledovat i prostřednictvím webu Leonarda.

Ornitologické téma RNDr. Antona Krištína,DrSc., přitáhlo do konferenčního sálu více než tři desítky lidí, další přednášku sledovali na internetu. Pozornost vzbuzovalo především srovnání zvyklostí ptáků a člověka, kteří mají v některých oblastech světa dokonce stejný jídelníček. Také to zaznělo při setkání s RNDr. Antonem Krištínem, vedoucím oddělení ekologie živočichů Ústavu ekologie lesa Slovenské akademie věd, po konferenci.

Ptáci a škody
Přednášku doprovodilo také zamyšlení nad používáním slovních spojení o ptáky způsobených škodách. Všeobecný termín je příliš zavádějící. Ptáci sami o sobě neškodí, přesto mohou lidem způsobit ekonomické ztráty například v zemědělském nebo lesnickém průmyslu. Takový datel sice svým zobákem poruší kmen stromu, ale zároveň zabraňuje šíření škůdců. Které druhy můžeme na území Slovenska zařadit mezi ty, které způsobují největší hospodářské škody? Odpovídá RNDr. Anton Krištín, DrSc.:

Z listopadové videokonference Ústavu ekologie lesa

Mezi kobylkami a koníky
Přednášky s přírodovědnou tématikou probíhají ve Zvoleně každý měsíc. Videokonference střídají tzv. juniorské kavárny, které jsou připraveny srozumitelnou formou i pro mladší publikum. Na 15. prosince připravuje téma doktorandka UEL Anna Sliacká.

Další videokonference je plánována na leden 2011. Potřebné informace najdete na internetových stránkách Ústavu ekologie lesa SAV.

autor: Adriana Krobová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.