E-papír z běžného papíru

3. prosinec 2010

Vědci testují papír jako nosič pro elektronické displeje. Takové displeje budou oproti dnešním levné.

Současné čtečky elektronických knih založené na technologii elektronického papíru mají konstrukčně blízko k tabletům. Jejich displeje nejsou ohebné, opravdu nejsou tenké jako papír a jsou poměrně drahé. Poslední nanoelektronický výzkum uskutečněný na univerzitě v americkém Cincinnati ale razí cestu směrem k e-papíru, který připomíná běžné noviny. Po nějaké době možná se dokonce ani nebudeme muset zdráhat nějaký elektronický papíry zahodit a koupit si jiný.

Současné displeje na bázi e-papíru většinou tvoří skleněný substrát, na kterém jsou naneseny řídící obvody z klasických polovodičů, pokud pomineme experimentální pružné displeje vytvořené z organických polymerů. Dále obsahují vrstvu pohyblivých barevných kapiček, které citlivě reagují na elektrické impulsy. Výzkumníci z Cincinnati se ale odhodlali ke skutečně radikálnímu kroku - jako základní substrát pro své displeje testují skutečný papír. Takové displeje pak bude možné ohýbat, rolovat a hlavně budou oproti dnešním poměrně levné. Výzkumníci zjistili, že pokud nahradí skleněný substrát papírovým, nemusí to mít negativní vliv na kvalitu obrazu na displeji.

Za několik let se tak můžeme dočkat papírových displejů, které budou zobrazovat proměnlivý textový i obrazový obsah, svým tvarem budou připomínat noviny a budou deseti až stonásobně levnější než současné elektronické čtečky. Takový průlom bude mít velké důsledky také pro reklamní průmysl. Snadno si představíte billboardy, které bude možné používat i v relativně agresivním prostředí, například vystavené účinkům deště. Zničené displeje budou moci reklamní agentury zahodit a nahradit novými. E-čtečky na bázi papíru nejspíš nebudou určeny pro jedno použití, ale každé snížení jejich ceny je velmi žádoucí.

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.