Stromy se pro studentku staly vášní

Do čeho se vášnivě zamiluje mladá dívka? Přece do stromů. A čím vzrostlejší jedinec, tím silnější pouto utvoří. Při cestování v seriálu o Národních parcích nemůžeme vynechat studentku zahradní architektury Alžbětu Brzkovskou ze Znojma, která bez stromů nemůže být a jeden takový prosadila i v soutěži Strom roku. Je to lípa zvaná Samaritánka a roste nedaleko Znojma.

Úzká cesta k lípě vede přes lesík, který měl kdysi být znojemským arboretem. Pak se stezka zhoupne dolů a Alžběta celá v černém ukazuje ke kapličce. Přes větve není ani vidět. „To je ona,“ mává na lípu, která tu roste možná 250 let.

„Mě stromy fascinují už jenom tím, že jsou,“ říká studentka, která ale vypadá ve svém oděvu plném cvočků a přezek spíš jak motorkářka než zanícená zahradnice. „Protiklady se přitahují, na jednu stranu stromy, na druhou stranu něco divočejšího,“ směje se.

O stromech dokáže Alžběta Brzkovská vyprávět hodiny a Samaritánka je její vášeň. Nabírá vody z pramene, který vyvěrá pod lípou, a přidává legendu o léčivých účincích.

Pětadvacetiletá studentka protlačila lípu do finále soutěže Strom roku 2009 a tento úspěch jí otevírá dveře. „Začalo se mnou spolupracovat víc lidí. Pomáhá Ekoporadna z Národního parku Podyjí, okrašlovací spolek, je to mnohem, mnohem jednodušší,“ pochvaluje si.

Logo

Podporu správy národního parku má studentka i proto, že takových nadšenců je na Znojemsku málo. Podle botaničky Lenky Reiterové to je tím, že i tahle oblast je dosídlená po poválečném odsunu Němců. „Lidi tu nemají předky, kteří tu hospodařili stovky let, a tudíž k tomu nemají silný vztah. Alžběta je celkem výjimka,“ míní botanička.

Alžběta Brzkovská má se stromy řadu dalších plánů. Jejím snem je však upravit zarostlý park na cestě od Samaritánky ke Znojmu, který měl být arboretem a ještě ho o pár akrů, nebo lépe hektarů rozšířit.


Zobrazit polohu lípy Samaritánky v Hradišti u Znojma na větší mapě
autor: lsm
Spustit audio