Švédský nejvyšší soud odmítl odvolání zakladatele WikiLeaks

Švédský nejvyšší soud potvrdil platnost zatýkacího rozkazu na zakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assange. Jeho odvolání zamítl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Královský palác ve Stockholmu - dějistě neformální schůzky ministrů zahraničí EU

Královský palác ve Stockholmu - dějistě neformální schůzky ministrů zahraničí EU | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Mezinárodní zatykač, který byl na Assange vydán pro údajný pokus o znásilnění mladé ženy při jeho nedávné návštěvě Švédska, podle severských úřadů nemá s aktivitami portálu Wikileaks nic společného.

Švédové jej vydali minulý týden, ale Assangeho advokát se proti tomu okamžitě odvolal. Nejvyšší soud ve Stockholmu se však odvoláním vůbec nebude zabývat, a tak Švédsko i nadále požaduje Australanovo vydání.

To, že má být před soud postaven právě ve Stockholmu, však údajně vůbec neznamená, že jej pak Seveřané automaticky vydají i Spojeným státům, aby tam Assange mohl být souzen za masivní odhalení tajných diplomatických depeší i dokumentů o činnosti amerických jednotek v Iráku.

Jullian Assange pobývá ve Velké Británii, ale Spojené království jej zatím Švédsku kvůli formální chybě v mezinárodním zatykači nevydá. Seveřané proto nyní zatykač doplňují tak, aby byl v přesném souladu s britskými zákony.

Tomáš Sniegoň, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme