ECB neposkytne mimořádnou pomoc oslabeným zemím

Evropská centrální banka prodloužila mimořádnou pomoc pro banky v zemích eurozóny. Budou moci čerpat neomezené úvěry až do jara příštího roku. Banka ale přes některá očekávání nerozšíří pomoc pro oslabené země platící eurem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

euromince

euromince | Foto: Evropská komise

Podle některých očekávání měla Evropská centrální banka oznámit rozšíření nákupů dluhopisů států jako je Irsko, Portugalsko nebo Španělsko. Banka tyhle obligace nakupuje už teď, ale jen ve velmi malém rozsahu.

Objevily se názory, že frankfurtští bankéři program rozšíří až na jeden či dokonce dva biliony eur. To by podle analytiků mohlo výrazně zlepšit situaci ohrožených zemí. Zároveň ale panuje silné přesvědčení, že takový krok by nebyl v souladu s evropskými smlouvami. Odpor by vyvolal hlavně v Německu.

Evropská centrální banka místo toho zdůraznila, že zadlužené země musejí šetřit a udělat tvrdé reformy.

Igor Maňour, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme