MS ve fotbale uspořádá v roce 2018 Rusko, v roce 2022 Katar

Světový fotbalový šampionát se bude v roce 2018 konat v Rusku, v roce 2022 uspořádá mistrovství světa Katar. V Curychu o tom rozhodli členové výkonného výboru FIFA.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident FIFA Joseph Blatter vytahuje obálku s nápisem Rusko

Prezident FIFA Joseph Blatter vytahuje obálku s nápisem Rusko | Zdroj: ČTK

Rusko, které bude světový fotbalový šampionát pořádat poprvé v historii, dostalo přednost před Anglií a před společnými kandidaturami Španělska s Portugalskem a Belgie s Nizozemskem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Kaliba představuje pořadatele MS 2018 Rusko a MS 2022 Katar

O čtyři roky později přivítá nejlepší světové fotbalisty poprvé v historii Katar. Ten byl nejúspěšnější v konkurenci Austrálie, Japonska, Jižní Koreje a Spojených států. Vítězství Kataru je velkým překvapením, protože za největšího favorita byla všeobecně považována Austrálie.

V tajné volbě hlasovalo 22 delegátů, i když původně jich mělo volit čtyřiadvacet. Amos Adamu z Nigérie a Reynald Temarii z Tahiti byli však z hlasováni vyloučeni, protože je reportéři deníku Sunday Times usvědčili skrytou kamerou z toho, že byli ochotni hlasovat za úplatek.

Ruští politici září

Podle moskevské zpravodajky Českého rozhlasu Lenky Kabrhelové jsou v triumfální náladě především přední ruští politici. Premiér Putin tlumočil novinářům rozhodnutí organizace FIFA jako jasný důkaz toho, že svět Rusku důvěřuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vítězství Ruska zhodnotili moskevská zpravodajka Českého rozhlasu Lenka Kabrhelová a novinář Petr Nosálek

„Obyčejní lidé to tolik neprožívají, fanoušci fotbalu a sportovní komentátoři jsou samozřejmě rádi. Někteří kritičtěji naladění ale upozorňují na to, že Rusko teď má po zimní olympiádě v Soči na krku další masový podnik, který toho má víc společného s propagací vlády a činovníků, než sportem samotným,“ řekla Kabrhelová.

Předběžná cena mistrovství je necelé čtyři miliardy dolarů, což bylo mezi všemi uchazeči nejvíc. Rusko plánuje postavit 16 stadionů ve třinácti městech. Jen tři budou zrekonstruované, ostatní se budou stavět úplně znovu. Ministr financí Kudrin slíbil, že cena bude nižší, než cena Olympijských her.

Igor Maňour, Lenka Kabrhelová, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme