Slovenská vláda je krůček od rozpadu. Kvůli volbě prokurátora

Na Slovensku se znovu mluví o vládní krizi. Tentokrát za to může neschopnost koaličních poslanců zvolit nového generálního prokurátora. Při dnešním tajném hlasování v parlamentu to nevyšlo už podruhé. Premiérka Iveta Radičová hrozí demisí v případě, že poslanci opět potvrdí ve funkci stávajícího generálního prokurátora Dobroslava Trnku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Iveta Radičová

Iveta Radičová | Foto: Ondřej Houska | Zdroj: Český rozhlas

Poslanci zkoušeli nového generálního prokurátora zvolit už v listopadu, tehdy se ale koalice nedokázala shodnout ani na společném kandidátovi.

Při dnešní volbě se zase ukázalo, že i když už koalice společného kandidáta má, není dost jednotná na to, aby ho zvolila.

Poslanci koalice se sice při hlasování různě kontrolovali, chodili například hlasovat ve dvojicích nebo si fotili na mobilní telefon to, jak hlasují.

Přesto ale čtyři vládní poslanci hlasovali pro současného generálního prokurátora Trnku, kterého do funkce znovu nominovala opozice.

Trnka získal ještě o jeden hlas víc než vládní kandidát Jozef Čentéš. Poslanci zkusí generálního prokurátora znovu zvolit příští úterý.

Vojtěch Berger, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme