Kalamita ustupuje, přichází ale mráz a napadne další sníh

Situace na silnicích i železnici se zlepšuje. Řidiči ale stále kvůli sněhu bourají a některé cesty jsou neprůjezdné. Už v pátek přitom začne znovu sněžit. Hlavně na Moravě by mohlo napadnout 15 až 20 centimetrů nového sněhu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Do odklízení sněhu z ulic se v Mukařově u Říčan zapojily i stavební stroje

Do odklízení sněhu z ulic se v Mukařově u Říčan zapojily i stavební stroje | Foto: Jan Rosenauer

„Se sněžením počítáme od pátečního dopoledne. Mělo by opět postupovat od jihu a nejprve zasáhnout jižní Moravu a pak Moravu jako celek,“ upřesnil meteorolog Štefan Handžák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Meteorolog Štefan Handžák

Severozápad země zase zasáhnou silné mrazy, teploty mohou v následujících dnech klesnout až k mínus dvaceti stupňům. Tak nízké teploty budou zřejmě komplikovat i solení silnic, protože sůl už nebude na některých místech účinkovat.

„Dnes v noci už mají teploty klesnout na -10 až -14, při vyjasnění až -20 stupňů. A podobné to bude i v sobotu ráno. Nejchladněji bude na západě a severu Čech, na Moravě a ve Slezsku by měly být mrazy o něco mírnější,“ upozornila meteoroložka Marie Odstrčilová.

Silnice už jsou sjízdné, vlaky mají stále zpoždění

Podle Jaroslava Zváry z Národního dopravního info-centra jsou už veškeré komunikace sjízdné, pokud je neblokují dopravní nehody nebo fronty kamionů.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v dopravě mluvili v pořadu Stalo se dnes Jaroslav Zvára z Národního dopravního info-centra a Petr Šťáhlavský z Českých Drah

„Dálnice a silnice první třídy, které se ošetřují chemicky, jsou mokré a holé nebo jsou na nich zbytky rozbředlého sněhu. Na silnicích nižších tříd silničáři ještě úpravu dokončují,“ řekl Zvára.

Postupně se zlepšuje i situace na železnici. Českým drahám se daří zprovozňovat zaváté úseky, momentálně je uzavřená jen jedna trať v Libereckém kraji. Vlaky se na ni mají vrátit během noci.

S větším zpožděním jezdí hlavně dálkové spoje. Cestující na ně musí čekat půl hodiny až hodinu. Regionální vlaky jezdí podle Petra Šťáhlavského z Českých Drah většinou včas, případně jen s mírným zpožděním.

Podrobnou předpověď počasí a také neustále aktualizované dopravní informace najdete na našich servisních stránkách.

Igor Maňour, Viktorie Hošková, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme