Jan Kaliba: Fotbal prohrál. MS v Kataru, to je hodně špatný vtip

Fotbalová mistrovství světa v letech 2018 a 2022 si budou podobná asi jako pštrosí vejce vejci kolibřímu. Turnaj za osm let uspořádá rozlohou největší země světa, tedy Rusko. O čtyři roky později se bude hrát v Kataru, který je pro lepší představu menší než Černá Hora nebo oceánské souostroví Fidži.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Míče světových šampionátů

Míče světových šampionátů | Foto: Jaroslav Plašil | Zdroj: Český rozhlas

Z Curychu, kde výkonný výbor FIFA zvolil pořadatele dvou světových šampionátů, přišlo poměrně srozumitelné poselství. Petrodolary podložený lobbing přebije naprosto všechno a zájmy fotbalu jako takového jdou při volbě hostitelských zemí této gigantické akce stranou. Nejde ani tak o turnaj v roce 2018.

O vítězství ruské kandidatury i způsobu, jak Rusko svého úspěchu dosáhlo, si můžeme myslet cokoli, ale vize prvního mistrovství světa v největším státu na Zemi aspoň neodporuje zdravému rozumu. To se o druhé největší světové sportovní akci v Kataru rozhodně tvrdit nedá. Pokud si chcete v mapě světa ověřit, kdeže tenhle emirát vlastně leží, vezměte si lupu a hledejte tu nejmenší tečku na Arabském poloostrově.

Letní teploty tam překračují 50 stupňů Celisa a šampionát se bude hrát primárně pro jeden a půl milionů lidí, tolik je totiž Katařanů. I kdyby každý z nich včetně nemluvňat přišel na zápas mistrovství světa dvakrát, stále by nebyl ohrožený historický rekord v návštěvnosti turnaje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Komentář Jana Kaliby k volbě pořadatelských zemí MS 2018 a 2022 ve fotbale

S čím rozhodně oproti Austrálii, která byla největším soupeřem Kataru, nevznikne problém, to je doprava - nejdelší vzdálenost mezi dvěma stadiony bude 128 kilometrů. Což je ale zároveň indicie toho, jak umělý tenhle šampionát bude. Devět z dvanácti stadionů vyroste na zelené louce nebo lépe řečeno na rozpáleném písku.

Předpokládané výdaje - 3 miliardy dolarů. Dalších 25 miliard padne na vybudování železnice, 11 na nové letiště, 5 a půl na přístav a 20 miliard dolarů spolknou nové silnice. V plánu je propojit všechny stadiony systémem metra. Finále se má hrát v aréně pro 86 tisíc lidí, kterou Katařané vybudují na umělém ostrově obehnaném vodou ve městě Al-Dayeen, kde v tuto chvíli není k dispozici ani jeden hotelový pokoj.

Do téhle arabské ropné pohádky zapadá i příslib, že všechny stadiony budou klimatizované a teploty nepřekročí 27 stupňů Celsia. I tak se ale tahle akce Kataru a Mezinárodní fotbalové federaci vyplatí. Jejich společné motto - kdyby Katar neležel na poušti - by mohlo by znít: Poručíme větru, dešti.

Do pěkného bonmotu shrnul volbu hostitelských zemí fotbalových šampionátů bývalý belgický fotbalista Marc Wilmots: Rusko je politická volba a Katar ekonomická.

Jan Kaliba, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme