Česko prosazuje Topolánka do čela Mezinárodní energetické agentury

Česku by mohl připadnout post ředitel Mezinárodní energetické agentury. Do jejího čela bychom vyslali expremiéra Mirka Topolánka. Ten ale nebude jediným kandidátem z Evropské unie na toto místo. Ministři průmyslu a energetiky sedmadvacítky by dnes měli v Bruselu jednat o dvou evropských kandidátech na šéfa Mezinárodní energetické agentury.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mirek Topolánek

Mirek Topolánek | Foto: Anna Duchková | Zdroj: Český rozhlas

Kandidáta na řízení agentury, sdružující 26 států světa, mají i Nizozemci. Je to bývalá ministryně hospodářství Marie van der Hoevenová.

Evropská unie by ale měla do boje o místo šéfa agentury sídlící v Paříži vyslat společného kandidáta. Rozdrobení sil totiž nahrává současnému řediteli Nobuovi Tanakovi z Japonska, který usiluje o znovuzvolení.

Nečeká se, že by se ministři rozhodli mezi nizozemskou kandidátkou a Mirkem Topolánkem už teď. K volbě nového ředitele agentury dojde až příští rok na jaře. Česko i Nizozemsko se ale budou snažit získat ostatní země právě pro svého kandidáta.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme