Handicapovaní v Česku stále bojují s bariérami a nezaměstnaností

OSN vyhlásilo 3. prosinec Světovým dnem zdravotně postižených. V České republice se za sedm let, kdy si lidé tento den připomínají, situace handicapovaných zlepšila jen částečně. Stále chybí bezbariérové přístupy nebo více pracovních příležitostí pro postižené.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vozíček (ilustrační foto)

Vozíček (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka PhotoRack

Zdaleka největším problémem je absence bezbariérových přístupů tam, kam se zdraví lidé běžně dostanou. Úřady již jsou většinou vybavené tak, aby se handicapovaný člověk mohl po budově bez problémů pohybovat. Horší je to s dopravními prostředky. Dostat se do starších tramvají, vlaků, autobusu i některých stanic metra je skoro nemožné.

Zdravotně postižení bojují také s nezaměstnaností. Navzdory všem snahám se situace od nového roku možná ještě zhorší. Stát totiž ruší poloviční slevu na dani z příjmů právnických osob, kterou dosud mohou uplatňovat zaměstnavatelé zdravotně postižených osob.

Ministerstvo financí změnu zdůvodňuje častým zneužíváním této slevy. Státní rozpočet by si měl tímto polepšit zhruba o 200 milionů korun ročně.

Handicapovaní mají k dispozici nejrůznější pomůcky, mnohdy s nimi začínají už malé postižené děti. Kulička na tužce zvětší její plochu a handicapovaní ji pak mohou lépe držet, tréninková kostka zase učí děti například rozepnout knoflík, zapnout zip nebo si zavázat tkaničku.

Speciální tabule je trénuje v tom, jak napustit vodu, otevřít dveře nebo rozsvítit světlo. Obor zabývající se nácvikem soběstačnosti se nazývá ergoterapie.

Nikola Bojčev, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme