Rusko a Katar by měly díky fotbalu zažít ekonomický boom

Na faktu, že Rusku a Kataru pořádání příštích dvou světových šampionátů ve fotbale pomůže k ekonomickému růstu, se shodne většina odborníků. Přínosy ale i možná negativa pro obě země zhodnotil pro Radio Česko analytik společnosti Capital Partners Jiří Zendulka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident FIFA Joseph Blatter vytahuje obálku s nápisem Rusko

Prezident FIFA Joseph Blatter vytahuje obálku s nápisem Rusko | Zdroj: ČTK

„Určitě to ekonomiky ovlivní, před i v době samotného konání. Místa se mohou dále zviditelnit a lákat další turisty i po skončení akce. Rusko ohledně růstu HDP patří k velmi perspektivním zemím,“ myslí si Zendulka. „Profitovat budou sektory jako ocelářství, logistika, transport nebo cestovní ruch,“ dodal.

Podle Zendulky ale úspěch a zhodnocení takových investic pak velmi závisí na tom, jaký bude mít akce úspěch u návštěvníků. V Rusku, jak říká Zendulka, jednoznačně jakýkoliv takový impuls přinese růst životní úrovně, pro který tam jistě stále prostor je.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s analytikem Jiřím Zendulkou

Kromě mistrovství světa ve fotbale v roce 2018 míří do Ruska další velké sportovní podniky. Rusko bude pořadatelem zimní olympiády v Soči v roce 2014. Rusko se také stane jednou ze zastávek seriálu závodů vozů Formule 1.

Katar v posledních letech rovněž přitahuje řadu vrcholných světových sportovních akcí. Za zmínku stojí také rozmach tamní fotbalové ligy, která si díky kapitálu může dovolit přitahovat špičkové evropské hráče.

Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý, Michal Šenk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme