Evropské země prodaly dluhy nad plán, Česko pod tlakem není

Díky problémům se zadlužením Portugalska, Španělska nebo Irska investoři napjatě sledovali, jak dopadne emise státních dluhopisů v celé Evropě. Byť s vysokými úroky, povedlo se evropským ekonomikám své dluhopisy prodat dle plánu. Podle analytika ČSOB Jana Čermáka se Česko odbytu svého dluhu zatím bát nemusí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obchodování na burze

Obchodování na burze | Foto: AFP

Státní dluhopisy, tedy cenné papíry, kterými investoři úvěrují nedostatek peněz jednotlivých zemí, byly koncem týdne velmi atraktivní investicí. Rizikové prémie na země jako Irsko, Portugalsko nebo Španělsko vzrostly během posledního týdne o desítky procent.

„V posledních dnech rostly výnosy i v Maďarsku a Polsku. V Maďarsku to má na svědomí do jisté míry vnitrostátní politika. Tyto dvě země ale asi evropskou dluhovou nákazu už pocítily,“ řekl pro Radio Cěsko Čermák. „Česká republika zatím ne,“ dodal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik ČSOB Petr Čermák zatím Česko v dluhové pasti nevidí

I když: Deník Sunday Times zařadil rizikovost české ekonomiky po bok Irska. „To je velmi nešťastné dělení. Nechápu, proč jsme spadli do této skupiny. Z hlediska ukazatelů makroekonomiky a statistik bankovního sektoru je srovnání s Irskem liché,“ brání českou ekonomiku Čermák.

Přesto na příkladu Česka vysvětlil, jak by se ekonomika chovala, kdyby jí investoři přestali věřit.
„Rostly by výnosy dluhopisů, tím pádem by rostly úrokové sazby na trhu, oslabovala by koruna. ČNB má ale určitě nástroje, jak trhy uklidnit. Mohla by snížit devizové rezervy, kterých má dostatek,“ popsal.

Zatím se ale panika nekoná. Po prodejích dluhopisů evropských zemí posilovaly asijské trhy, po otevření i Evropské burzy. Z krátkodobého pohledu měsíce nebo dvou se podle Čermáka situace opravdu uklidňuje.

Roman Chlupatý, Michal Šenk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme