Hledání stop života

3. prosinec 2010

Vědci, kteří se podíleli na astrobiologickém výzkumu amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír – NASA, včera oznámili převratný objev: v kalifornském jezeře Mono nalezli – poprvé na Zemi – mikroorganismy, jejichž biochemie je postavena na jiných základech než u dosud známých organismů: ke svému životu využívají arzen, který je pro většinu živých organismů toxický.

Neslouží jim přitom jen jako zdroj energie, ale arzenu využívají ve svých buňkách tam, kde ostatní živé organismy používají fosfor – a zabudovávají arzen přímo do své DNA. Tím se podle badatelů zcela zásadně mění pohled na základní stavební kameny života. Studii uveřejňuje týdeník Science Express a podle vědců může tento objev také významně ovlivnit hledání života mimo naši Zemi. Rozšíří se tak množství prvků, které mohou vědci jinde ve vesmíru v této souvislosti hledat.

A do pátrání po stopách života – a to jak raného pozemského, tak mimozemského – se mohou významně zapojit i čeští vědci z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Rozvíjejí totiž jeden specifický druh spektrometrie, který je vhodný pro analýzu tzv. biomarkerů. Co to je biomarker? A po jakých sloučeninách a strukturách mohou astrobiologové pátrat? Na to se Jana Olivová zeptala profesora Jana Jehličky.

autor: Jana Olivová
Spustit audio