Mediální zákon v Maďarsku rozzlobil novináře

S prázdnou titulní stranou vyšly v pátek některé maďarské deníky. Reagují tím na vládou připravovaný mediální zákon. Ředitel kontrolní rady médií bude premiérem jmenován na devět let. Novinářům se nelíbí ani výše pokut – až 15 milionů forintů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budapešť

Budapešť | Foto: Jirka Malina

„Neprotestují jen tištěná média, ale i internetové deníky,“ upozornil na rozsah dopadů nového zákona zpravodaj ČRo v Maďarsku Gregor Martin Papucsek. Podobný mediální zákon, který se ovšem vztahuje pouze na veřejnoprávná média zavedli nedávno na Slovensku. I tam sklidil řadu kritiky. Podle Papucska se maďarská verze jeví pro média ještě drastičtěji.

Dohližitelem zákona by měla být v Maďarsku podobně jako v Česku nebo na Slovensku parlamentem volená rada. Jejího šéfa v Maďarsku jmenuje ale na poměrně dlouhé období premiér. Pokuta za zatím blíže nespecifikované prohřešky proti zákonu může podle nového zákona činit až 15 milionů forintů, což je v přepočtu 1,4 milionu korun.

Gregor Martin Papucsek, Michal Šenk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme