Trestní odpovědnost právnických osob musí být precizně upravena

Firmy by mohly v budoucnu stanout před soudem za trestné činy. Příslušnou normu navrhlo ministerstvo spravedlnosti. Toto opatření je součástí vládní strategie boje proti korupci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Paragraf modrý

Paragraf modrý | Foto: Filip Rožánek

Důkladná příprava omezí zneužití

Šéf rezortu Jiří Pospíšil chce návrh zákona o trestní odpovědnosti právnických osob poslat do vlády počátkem příštího roku. Není to poprvé, co se u nás objevuje návrh na zavedení trestní odpovědnosti právnických osob.

Prezident Hospodářské komory Petr Kužel ve Světě o desáté zdůraznil nutnost precizní přípravy nové úpravy. „Ještě nevíme, jaké bude přesné znění, ale návrh by neměl upravovat jakýkoli právní institut, který by mohl být zneužit podnikateli v konkurenčním boji jako prostředek nekalé konkurence. Nesmí také hrozit zneužití ze strany úředního postupu,“ apeloval Kužel.

Přehrát

00:00 / 00:00

Úvahy o zavedení trestní opovědnosti byly tématem Světa o desáté Rádia Česko

Černý seznam nestačí

Daniel Weinhold - předseda Platformy pro transparentní veřejné zakázky, ve vysílání Rádia Česko záměr zavedení trestní odpovědnosti právnických osob uvítal.
„Máme řadu zahraničních klientů, kteří dost dobře nerozumím, proč ještě Česká republika v tomto ohledu nesplnila své mezinárodní závazky.“

U veřejných zakázek už dnes existuje určitý nástroj, tzv. Black list – tedy zákaz účasti v zadávacím řízení, ale je omezen na případy neposkytnutí nepravdivých informací. Pokud bude tedy širší možnost zákazu účasti, bude to ku prospěch věci.“

Weinhold také připomněl, že v některých zemích umožňuje trestní odpovědnost pouze ukládat peněžité tresty, v jiných i výše zmíněný zákaz v účasti ve veřejných zakázkách a podobně. „Norma musí být připravena kvalitně a promyšleně, aby nemohlo docházet ke zneužití.“

Podle údajů České advokátní komory existuje trestní odpovědnost právnických osob nejdéle v angloamerickém právu (Británie a USA). V Evropě jsou jejími průkopníky Nizozemsko a Francie a postupně byla zavedena ve většině zemí EU.

Na druhou stranu například v Německu spadá odpovědnost právnických osob pod správní právo, trestní odpovědnost právnických osob neexistuje ani na Slovensku.

Milan Kopp, Martin Křížek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme