Karel Hudec: Hlas pro tento den...

6. prosinec 2010
Vstupte!

"Sojce, kterou už dnes v Praze běžně potkáte, se ještě před dvaceti lety říkalo plachý strážce lesa. Spustila poplach, když do lesa někdo vešel. Ve městě už ji slyšíte málokdy. Trvalý styk s lidmi přerazil jejich původní instinkt pro poplašný křik," popisuje host dnešního Vstupte!: zoolog Karel Hudec, jak přesídlení do města mění návyky zvířat.

Doc. RNDr. Karel Hudec, DrSc. se narodil v roce 1927. Studoval na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity v Brně . Pětatřicet let pracoval v dnešním Ústavu biologie obratlovců AV ČR. Je spoluzakladatelem Ornitologické laboratoře PřF Palackého univerzity v Olomouci a čestným členem České, Slovenské, Maďarské, a členem/korespondentem Rakouské a Německé ornitologické společnosti.

Celoživotně se angažoval v ochraně přírody a za svou práci získal např. Cenu Josefa Vavrouška Nadace Charta 77 a Cenu ministra životního prostředí.
Mezi hlavní práce doc. Karla Hudce patří pozice hlavního redaktora monografie Fauna ČSSR - Ptáci 1-3 nebo spolupráce na základních evropských ornitologických monografiích a na všech Atlasech rozšíření ptáků v ČR. Byl také iniciátorem soupisu mokřadů ČR v letech 1974 – 1999.
Jméno našeho dnešního hosta je také známé díky mnoha rozhlasovým a televizních pořadům, kde aktivně vystupuje jako popularizátor vědy.

Logo

Zítra ve Vstupte!
Hostem zítřejší reprízy Vstupte! bude prof. Ivan Pelant a už titulek pořadu sám napovídá hlavní téma: od laseru ke křemíku.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.